Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

Wikkelen en etherische olie

 

 

Wikkels en kompressen


Ken jij ze?

Ik leerde ze kennen tijdens de aromatherapie opleiding. Wikkels gemaakt van wol en tricot. Maar wat zijn het, en waar gebruik je ze voor en hoe zit het met wikkelen en etherische olie?

Een wikkel is in het dagelijks leven vaak een omhulling voor iets wat we willen beschermen. Medisch gezien hebben wikkels hetzelfde doel. Een omslagwikkel omhult en begrenst een lichaamsdeel dat aandacht nodig heeft, waardoor het lichaamseigen herstel kracht in gang gezet wordt. Een heel mooi resultaat heb ik hier laatst mee behaald bij een jongen met een ontstoken groeischijf in zijn enkel.

 

Het doel van het wikkelen is het zelfregulerende vermogen van ons lichaam in gang te zetten om voor heling en genezing te zorgen.

 

De ene keer wil je dat met gebruik van warmte, de andere keer wil je mogelijk verkoelen. Ons lichaam is vaak goed in staat om zichzelf te genezen, denk aan dat korstje wat op die schaafwond komt. Je moet je lichaam alleen wel op de juiste manier weten te stimuleren. Daarom kies je voor geschikte doeken van natuurlijke materialen en de juiste geneeskrachtige planten of etherische oliën. Ik behandelde de 9 jarige jongen met een mengsel van etherische oliën tegen de ontsteking in combinatie met een kompres van groene leem en daaromheen een wikkel. Van belang was éérst de juiste diagnose. Door samen te werken met andere zorg specialisten stelde een fysiotherapeut door middel van echografie de diagnose en kon ik als aromatherapeut hier met aangepast maatwerk op inspelen. Een combinatie van de juiste diagnose, rust en behandeling maakte dat de jongen binnen een week van de ontsteking af was en volledig pijnvrij kon bewegen!

Wanneer je een wikkel aanlegt heb je hier een buitenwikkel, binnenwikkel en een kompres voor nodig. Als aanvulling eventueel warmte of kou. De buitenwikkel omwikkelt het deel van het lichaam wat je wilt behandelen, de binnenwikkel geeft stevigheid en fixatie en het kompres is het doekje dat op de huid ligt met de werkzame substantie. Dit kan een kruidenmengsel zijn of een oplossing met etherische olie of hydrolaat. Je kunt ook kiezen voor enkel een kompres op de huid met daarop of omheen enkel een buitenwikkel.

 

In welke situaties gebruik je nou een wikkel of kompres?

 

-kneuzing
-huidklachten/eczeem/jeuk
-buikklachten
-rugpijn/spierklachten
-menstruatiepijn
-gewrichtsklachten
-groeipijn
-spataderen
-keelpijn
-verkoudheidsklachten

De mogelijkheden zijn eindeloos! Ben je niet in het bezit van wikkels, maar heb je wel een rol verband of hydrofiele luier? Ook dan kun je best al eens experimenteren met het maken van een kompres. 

Wil je meer weten over de toepassingen van etherische oliën? Neem dan contact met me op! Ik help je heel graag verder.

Liefs,
Sharon

Mijn bron en de wikkels op de foto zijn van ‘De Wikkelfee’ en met toestemming geplaatst.

Lees ook eens onderstaande blogs

Aromatherapie tijdens de zwangerschap
Etherische olie

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Aromatherapie tijdens de zwangerschap Is het gebruik van etherische olie veilig tijdens de zwangerschap? Deze vraag krijg ik met regelmaat. Ik weet dat ik mezelf

aromatherapie en allegieën
Gezondheid

Aromatherapie en allergieën

Aromatherapie en allergieën Aromatherapie en allergieën. Voordat je deze blog gaat lezen wil ik je verwijzen naar een blog dat ik vorig jaar heb geschreven

Scroll naar boven