Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

Weerstand verhogen met etherische olie?

Weerstand verhogen met etherische olie?

Kan dat? Ja, dat kan! 

Regelmatig lees ik op de socials tips om met etherische oliën je weerstand te verhogen of om je immuunsysteem een ‘boost’ te geven. In een tijd waarin we weer meer verkouden zijn en de virussen ons weer weten te vinden klinkt dat natuurlijk ideaal!

Wat ik vaak mis bij deze tips is uitleg over hoe dit nou precies werkt. Aangezien ik iemand ben die altijd wil weten ‘waarom’  ga ik dat in deze blog voor jullie uitleggen! 

Spelregels
Allereerst wil ik graag benadrukken dat het innemen van etherische oliën om je weerstand te verhogen enkel kan met voldoende kennis en zeker ook niet voor iedereen geschikt is en mogelijk niet eens de meest doeltreffende toepassing is. Doe dit daarom dus liever niet.

Etherische oliën innemen is vaak helemaal niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn voor je lichaam. Dit vanwege de irriterende werking op huid en slijmvliezen met soms zelfs (brand) blaren tot gevolg. Etherische oliën kunnen in bepaalde doseringen toxisch zijn of een wisselwerking met medicatie hebben. Kijk hier dus echt mee uit! 

Wil je aan de slag met je kinderen? Vraag dan advies aan een gediplomeerd aromatherapeut. Oliën of blends die kaneel en kruidnagel bevatten aanbrengen op de huid (of onder de voeten) van je kinderen raad ik af. Kaneel schors en kaneelblad e.o wordt afgeraden te gebruiken bij kinderen of in een ruimte waar ook kinderen aanwezig zijn dus breng het daarom zeker niet aan op de huid van je kinderen. Ook een tip die ik vaak voorbij zie komen.

Hoe zit het dan met de weerstand?


Maar hoe zit dat dan met het verhogen of ‘boosten’ van je weerstand met etherische oliën? Allereerst begint het bij het toepassen van de basisregels om je weerstand op peil te houden. Zorg voor voldoende rust en slaap, gezonde en gevarieerde voeding, een goede hygiëne balans tussen werk en vrije tijd. en voldoende beweging.

Daarnaast kun je inderdaad je weerstand ondersteunen met etherische oliën, maar hoe zit dit nou? Ik ga het proberen zo simpel mogelijk voor je uit te leggen. Uit een Japans onderzoek (Imanishi et al 2007) is gebleken dat aromatherapie het immuunsysteem versterkt doordat gebruik van bepaalde etherische oliën het aantal witte bloedlichaampjes in ons lichaam laat toenemen. Andere wetenschappelijke studies tonen ook aan dat het inademen van bepaalde terpenen (een bestanddeel van sommige etherische oliën) zorgt voor de aanmaak van zogenaamde ‘killercells’ een vorm van leukocyten, ook witte bloedlichaampjes. Door deze aanmaak wordt ons immuunsysteem versterkt en meer weerstand geeft tegen infecties.

In het bos bevindt zich ook een hoog gehalte terpenen in de lucht. Weer een andere studie toont aan dat testpersonen die een dag in het bos doorbrachten aan het einde van de dag 40% meer ‘killercells’ in hun lichaam hadden. Dit effect hield zo’n 7 dagen aan.

Genoeg onderzoek dus om aan te nemen dat etherische oliën inderdaad een positieve bijdrage kunnen leveren aan het verhogen van onze weerstand!

Welke oliën gebruik je hiervoor?
Geschikt zijn o.a. :citroen, cipres, den, kajeput, tea tree, jeneverbes, niaouli, ravintsara, spar, tijm.

Hoe?
-Verdampen in een aroma diffuser is de eenvoudigste toepassing. Ben je niet in het bezit? Plaats dan een bakje water op de verwarming en druppel hierin wat etherische olie. Wat druppels in de hoek van de douchecabine en lekker douchen met de deur dicht kan ook. Wanneer je gaat verdampen is het ook goed om eens te kijken naar luchtzuiverende oliën, zo werk je aan je weerstand en schakel je tegelijkertijd virusdeeltjes in de lucht uit. Je kunt natuurlijk ook met regelmaat een wandeling in het bos maken! 

-Aanbrengen op de huid zodat het lichaam de oliën goed op kan nemen is ook zeer effectief.
Let op! Doe dit nooit onverdund! Voor algemene verdunningen verwijs ik je naar de post op social media over ‘verdunnen’.

-Baden: Neem een bad met daarin weerstand verhogende oliën. Ook voor nu geldt, nooit onverdund! Gebruik hiervoor altijd een emulgator om de oliën goed te laten mengen met het badwater. Hierover lees je meer in de post op social media over hoe je etherische oliën in bad kunt gebruiken.

Houd mijn sociale media de komende periode goed in de gaten als je meer praktische tips wilt over het aanpakken van typische winterkwaaltjes met etherische oliën. De toepassingen zijn eindeloos! 

Heb je vragen? Aarzel niet en neem dan zeker contact met me op!

Liefs,
Sharon

Deze blog is niet bedoeld als vervangend medisch advies. Raadpleeg bij medische klachten altijd een huisarts!

Lees ook eens onderstaande blogs

Aromatherapie tijdens de zwangerschap
Etherische olie

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Aromatherapie tijdens de zwangerschap Is het gebruik van etherische olie veilig tijdens de zwangerschap? Deze vraag krijg ik met regelmaat. Ik weet dat ik mezelf

aromatherapie en allegieën
Gezondheid

Aromatherapie en allergieën

Aromatherapie en allergieën Aromatherapie en allergieën. Voordat je deze blog gaat lezen wil ik je verwijzen naar een blog dat ik vorig jaar heb geschreven

Scroll naar boven