Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

Wat is aromatherapie?

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren. Maar hoe werkt dat dan?

Etherische oliën, ook wel aromatische of essentiële oliën genoemd, worden op natuurlijke wijze uit geurige en geneeskrachtige planten gewonnen. Zo kan de levenskracht van de plant in de vorm van een etherische olie op ons als mensen of voor dieren worden overgebracht. 

Etherische oliën:

  • Zijn nuttig voor lichaam en geest
  • Kunnen een positieve invloed op de gezondheid hebben

Het gebruiken en toepassen van etherische oliën noem je aromatherapie.

Er verschijnen meer en meer studies die de werking en eigenschappen van etherische oliën ondersteunen. Het lijkt erop dat onze reukzin een grote rol speelt bij de werking van aromatherapie. De geurreceptoren in onze neus communiceren met delen van onze hersenen. Specifiek met het limbisch systeem, het deel waar onze herinneringen en emoties liggen opgeslagen. 

‘Gas- en rempedaal’ van je lichaam

Er zijn aanwijzingen dat door inademing van moleculen uit essentiële oliën het limbisch systeem wordt gestimuleerd en het vanuit daar onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid kan beïnvloeden.

Volg Flesjes vol natuur op social media!

Middels informatieve posts, geschreven vol enthousiasme en op eigentijdse wijze hoop ik jou veilig en laagdrempelig te informeren over aromatherapie.

 Etherische oliën zijn hartstikke hip en voor iedereen! Van wollen vest tot panterprint!

Een onderdeel van het limbisch systeem is de hypothalamus. Dit orgaan is verantwoordelijk voor veel van onze gevoelens en speelt een belangrijke rol bij de kerngedragingen die wij als mens kennen.

Met deze kerngedragingen bedoel ik;

  • vluchten
  • vechten
  • voeding
  • voortplanting.
  • Het inademen van een geur heeft invloed op hoe wij ons gedragen en voelen, en elke etherische olie heeft dan weer zijn eigen uitwerking hierop. 

Stimuleren

De éne olie werkt stimulerend en heeft daardoor een uitwerking op het ‘gaspedaal’ van je lichaam, het sympathische zenuwstelsel. Nuttig wanneer je wat extra stimulans en concentratie nodig hebt. Door de juiste oliën te vernevelen, inhaleren of volgens de algemene richtlijnen aan te brengen op je huid kun je jouw gaspedaal extra stimuleren. Je kunt je beter concentreren, de waas trekt op en je voelt je energieker. Fijn voor momenten waarop je net even die extra focus kunt gebruiken. 

Afremmen

Het ‘rempedaal’ van je lichaam noemen we het parasympathische zenuwstelsel dat zorgt ervoor dat je kunt ontspannen. Soms lukt dat ontspannen niet goed meer omdat de samenwerking tussen het sympatische- en parasympatische zenuwstelsel tijdelijk uit balans is. Hierdoor lukt het je niet goed meer om te schakelen tussen ontspanning en actie. Dit kan komen doordat je té lang onder té hoge spanning hebt gestaan. Dit kan bijvoorbeeld komen door een onprettige situatie op het werk, geen goede arbeids- rust verhouding, hoge prestatiedrang, een veeleisend karakter of een nare ervaring in je privé leven. Hierdoor heeft je lichaam onnodig continu grote hoeveelheden adrenaline en cortisol aangemaakt wat op langere termijn ongemakken kan geven. Soms kan het zelfs zo erg zijn dat je in een depressie of burn-out belandt. 

Wanneer de samenwerking tussen je sympatische- en parasympatische zenuwstelsel tijdelijk uit balans is ondervind je hier hinder van. Je kunt dan mogelijk moeilijk in actie komen of juist tot rust. Etherische oliën hebben hierop een uitwerking en kunnen jouw lichaam ondersteunen om de balans weer terug te vinden.

Complementair

Wel is het van belang om breder te kijken naar wat jouw behoeften zijn dan enkel uit te gaan van de inzet van etherische oliën. Waardoor ben je uit balans? Hoe kun je dit aanpassen en wat is hier nog meer nodig. Samen met jou ga ik kijken of we de oorzaak van jouw klachten kunnen vinden en welke (professionele) hulp je hierbij nodig hebt. Van belang is namelijk ook te leren ontspannen en de trigger aan te pakken. Aromatherapie kan je helpen bij het leren ontspannen, maar gaat de trigger van jouw overactieve gaspedaal niet weghalen. Hiervoor is meer nodig. 

Hoe helpen etherische oliën dan wel?

Wanneer je de juiste oliën inzet prikkelen deze jouw parasympatische zenuwstelsel, het rempedaal, door die prikkeling wordt jouw lichaam en je organen gestimuleerd om te ontspannen en tot rust en herstel te komen. Dit kun je doen door oliën te verdampen of te inhaleren. Van belang is wel dat je op dat moment ook bewust ontspanning opzoekt. Neem een (voeten)bad met daar volgens de algemene richtlijnen aan toegevoegd een etherische olie en focus je bewust op die ontspanning. Telefoon aan de kant, en probeer alle externe prikkels uit te schakelen. Etherische oliën kunnen ook ingezet worden tijdens meditatie, mindfulness, yoga, ademhalingsoefeningen, tijdens het gebed of een andere activiteit waar jij ontspanning uithaalt. Dit kan ook het kijken van je favoriete tv-serie zijn. 

Vind je het lastig om zelf te ontspannen? Dan kun je ook kiezen voor een aromatische massage. De kracht van aanraking in combinatie met de uitwerking van geur helpt jou te ontspannen en hier help ik jou graag bij!

Disclaimer: Als je ziek bent of aanhoudende klachten hebt en/of medicijnen gebruikt, neem dan contact op met de (huis)arts. Een aromatherapeut dan wel Flesjes vol natuur, stelt nooit (medische) diagnoses en geeft geen medisch advies of advies ter vervanging van medisch advies gedaan door een (huis)arts. 

Scroll naar boven