Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

Verkouden kinderen en aromatherapie

 

Verkouden kinderen en aromatherapie

 

Kinderrecepten bij verkoudheidsklachten

Zoals beloofd, een blog met kindvriendelijke recepten vanaf 4 tot 12 jaar. Ook te gebruiken voor volwassenen!

Allereerst begint het natuurlijk bij het op peil houden van de weerstand van je kindje. Zorg voor voldoende rust en regelmaat, gevarieerde en gezonde voeding en beweging. Je kunt de weerstand van je kindje eventueel ook ondersteunen met etherische oliën zoals citroen, eucalyptus smithii of radiata, kruizemunt of niaouli.

Let op! Etherische oliën dienen altijd naar leeftijd gedoseerd en verdund te worden in een basisolie wanneer je dit aan gaat brengen op de huid. Gebruik geen etherische oliën op de huid bij kinderen jonger dan 6 maanden!

Houd bij het verdunnen deze algemene basis richtlijn aan per 10ml vette plantolie:

  • Vanaf 6 maanden: 0,5 druppel per 10ml vette olie
  • Voor peuters: 1 druppel met 10ml vette olie
  • Basisschoolkinderen: 2 druppels met 10ml vette olie

Twijfel je over welke dosering je moet aanhouden? Ik help je graag verder! Etherische oliën en kinderen dat gaat gepaard met voorzichtigheid en verstand van zaken. Niet alle etherische oliën zijn namelijk geschikt voor kinderen. Pas daarom dan ook op met recepten van social media of het internet. Raadpleeg liever een gediplomeerd aromatherapeut wanneer je met etherische oliën voor je kindje aan de slag wilt. 

Griep
Raadpleeg bij hoge koorts altijd de huisarts!
Borstolie: 1 druppel eucalyptus smithii in 1 eetlepel vette olie en dit aanbrengen op de rug en borst
Verdampen: Grove den + Citroen vanwege de antiseptische werking

Verkoudheid
Bad: 2 eetlepels hydrofiele badolie + 1 druppel lavendel & 1 druppel niaouli
Verdampen: Lavendel met kruizemunt, of niaouli of eucalyptus smithii
Borstolie: 1 eetlepel vette olie + 1 druppel niaouli. Smeer op de borst en rug

 

Hoesten heeft over het algemeen een functie. Door te hoesten maak je de luchtpijp, keel of longen schoon.

 

Hoesten heeft over het algemeen een functie. Door te hoesten maak je de luchtpijp, keel of longen schoon.

Een prikkelhoest kan ontstaan of verergeren door virale infecties (bv. verkoudheid, griep), bacteriële infecties, allergie of luchtvervuiling. Er wordt in dat geval nauwelijks slijm opgehoest. De hoest kan leiden tot stress, irritatie en onrust. In dit geval gebruik ik graag kalmerende en ontkrampende oliën zoals bijvoorbeeld mandarijn icm met een luchtzuiverende olie zoals den. Niaouli is ook een olie die goed ingezet kan worden bij verschillende soorten hoest. Stress, angst of spanning kan zelfs ook de oorzaak zijn voor hoest. In dit geval is het fijn om rustgevende oliën te gebruiken. 

Je kunt ook last hebben van een slijmhoest. In dit geval kun je etherische oliën inzetten met een slijmoplossende werking zoals bijvoorbeeld ook den en mandarijn, eucalyptus smithii maar ook wierook of benzoë.

Borstolie: 2 eetlepels vette olie met daarin 1 druppel niaouli en 1 druppel eucalyptus smithii. Vervang één van de oliën door 1 dr. mandarijn.
Verdampen: Grove den of niaouli + madarijn of lavendel.

Keelpijn
Kompres: Vul een schaal met water + 1 dr. Roomse Kamille en 2 dr citroen. Roer dit even door en drenk bv een hydrofiele doek erin, goed uitwringen en deze op de keel leggen. De doek mag niet meer nat zijn, hooguit vochtig.
Olie: 1 eetlepel vette olie + 1 druppel niaouli op de zere keel en borst inmasseren.

Koorts
Raadpleeg bij hoge koorts altijd de huisarts!

Flinterdunne citroenschijfjes onder de voeten aanbrengen en daarna sokken erover. Dit helpt de koorts zakken.

Benauwdheid
Stomen: Laat een heet bad vollopen of een hete douche lopen. Druppel 5 druppels Cipres in het bad of in de hoek van de douchecabine. Sluit de badkamer deur, neem je kindje op schoot en ga in de badkamer zitten tot de benauwdheid afneemt.
Verdampen: Grove den of Niaouli + Mandarijn of lavendel.

Vind je het lastig om zelf een borstolie te maken? Geen probleem! In onze webshop vind je de kant en klare balsem ‘adem vrij’ van primavera, te gebruiken vanaf 6 maanden. Maar ook een Davos kids roller voor op de borst, te gebruiken vanaf 6 maanden. Alle kindvriendelijke producten vind je terug bij ‘mama en kind’.

Bovenstaande recepten zijn algemeen en samengesteld voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Hierbij heb ik geen rekening gehouden met een eventuele medische achtergrond of medicatiegebruik. Twijfel je of je het recept ook voor jouw kindje kunt gebruiken en hoe je moet doseren? Neem dan contact met mij op! Ik help je graag verder. 

Liefs,
Sharon

Lees ook eens onderstaande blogs

Aromatherapie tijdens de zwangerschap
Etherische olie

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Aromatherapie tijdens de zwangerschap Is het gebruik van etherische olie veilig tijdens de zwangerschap? Deze vraag krijg ik met regelmaat. Ik weet dat ik mezelf

aromatherapie en allegieën
Gezondheid

Aromatherapie en allergieën

Aromatherapie en allergieën Aromatherapie en allergieën. Voordat je deze blog gaat lezen wil ik je verwijzen naar een blog dat ik vorig jaar heb geschreven

Scroll naar boven