Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

Verdampen van etherische olie

diffusen van etherische olie

Verdampen van etherische olie


Zoals beloofd! Een blog gewijd aan het verdampen van etherische oliën in een ultrasone diffuser.

Één van de veiligste manier van het gebruiken van etherische oliën. Verstuiving kan namelijk worden toegepast op de overgrote meerderheid van levende wezens. De hoeveelheid etherische olie die per kubieke meter in de lucht wordt verstoven is namelijk zo laag dat bij elke ademhaling de ingeademde hoeveelheid ook laag is. Veel te laag om een toxisch effect te veroorzaken. Echter kan het best zo zijn, dat wanneer je een olie te hoog doseert of last hebt van een allergie of medische afwijking, er een klein ongemak waargenomen wordt.
Bijvoorbeeld hoofdpijn, duizeligheid of een opgejaagd gevoel. Daarbij wil ik ook nog kwijt dat niet alle etherische oliën geschikt zijn voor verstuiving. Sommige oliën zijn te zeldzaam en kostbaar of te duur. Andere oliën kunnen bijtend zijn als ze puur worden verstoven. Nog andere zijn weer niet geschikt voor het type mens dat zich in de ruimte bevindt.

Maar er zal zeker geen zeer ernstige of schadelijke bijwerking ontstaan. Mits zowel de verdamper als de etherische olie van goede kwaliteit zijn en wanneer je de aanbevolen dosissen en de juiste verstuivingstijd hanteert!

Risico’s
Daarbij is het wel goed om te weten dat het gebruik van etherische oliën niet zonder risico is. Als aromatherapeut vind ik het wel héél belangrijk om veilig gebruik voorop te stellen. Veel te vaak zie ik en lees ik op internet adviezen waar ik kippenvel van krijg. Of lees ik onzin zoals; ‘Het is een natuurproduct dus 100% veilig’. Drupje hier, drupje daar, drupje op je hoofd, in de mond van je baby en lekker puur op je kind.

Er is zelfs een vrouw bij mij in de praktijk geweest die vol zat met uitslag op de plek waar ze elke dag olie smeerde. Volgens een dame uit een whatsapp groep, waar ze haar bekende starterkit had besteld, kon dit nóóít van de het gebruik van haar veel te hoog gedoseerde en zelf geknutselde olieroller komen. Want: ‘Natuurproduct.’

Sorry?! (Mijn mond viel open.) Dat soort geneuzel word ik een beetje opstandig van.

Om je een aantal voorbeelden te noemen, om je even wakker te schudden, en waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van etherische oliën:

-Etherische oliën kunnen fototoxisch, ook wel fotosensibiliserend genoemd, zijn. Wanneer de huid, na het opbrengen van een etherische olie (met name citrusoliën), binnen 24h. blootgesteld wordt aan zonlicht kan dit flinke irritatie of zelfs brandwonden geven.

-Bij de inname van etherische oliën kunnen de caustische stoffen uit de olie ernstige schade toebrengen aan bijvoorbeeld de slokdarm.

-Ook kunnen etherische oliën een zeer irriterende uitwerking hebben op de huid.

-Dan dien je bij o.a. gebruik op de huid rekening te houden met een totaal van 27 allergenen die aanwezig kunnen zijn in de olie en dus een reactie kunnen geven. In vergelijking met synthetische allergenen zal de reactie minder hevig zijn maar blijf zeker waakzaam!

Neurotoxiciteit, moeilijk woord dus ik leg het even simpel uit; schade die veroorzaakt kan worden aan het zenuwstelsel (bv. verlamming of verlies van functie) als gevolg van blootstelling aan in het geval van etherische oliën terpeenketonen en terpeenoxiden. Dit zijn dan weer bepaalde bestanddelen van een etherische olie. Note: Niet alle etherische oliën bevatten deze, maar sommige dus wel! De kwetsbare groep hiervoor zijn baby’s, vrouwen die borstvoeding geven, patiënten met neurologische aandoeningen zoals bijvoorbeeld Alzheimer, spasmes, Parkinson en epilepsie.

-Overbelasting van de lever kan voorkomen bij het innemen van hoge dosissen van etherische oliën die rijk zijn aan fenolen.

Goh, wat een rijtje he? Durf jij nog etherische oliën te verdampen? Ik zou het zeker doen want (bijna) al deze risico’s kunnen buiten spel worden gezet bij het verstandig en goed geïnformeerd verdampen van etherische oliën.

Het verstuiven en inademen van etherische oliën is niet per definitie dé mogelijkheid om alle therapeutische eigenschappen van een etherische olie te benutten. Een therapeutische werking moet namelijk, vanuit farmacologisch oogpunt, juist gedoseerd zijn, voldoen aan de meetbare hoeveelheid van de werkzame bestanddelen en dient soms anders ingezet te worden dan via de diffuser. Maar wat nou zijn fijn is, de enige werking die niet zo strikt afhankelijk is van de dosering is de uitwerking op ons zenuwstelsel en daarmee ook op onze emoties. En daarvoor kun je heel handig die diffuser inzetten!

Het verdampen van etherische oliën kan een aantal functies hebben zoals bijvoorbeeld het behandelen van de luchtkwaliteit. Denk hierbij aan het zuiveren van de lucht, het doden van virussen, schimmels, bacteriën, gisten die vaak een oorzaak zijn voor ziektes, luchtwegenklachten etc. Het neutraliseren van nare geurtjes, het desinfecteren van ruimtes, het ondersteunen of versterken van ons immuunsysteem en het beïnvloeden van ons gedrag en emoties.

Elke geur werkt namelijk via de neuroreceptoren van de neus in op ons centrale zenuwstelsel. Bepaalde etherische oliën hebben een uitwerking op het gaspedaal hiervan en sommigen op het rempedaal (het tot rust brengen of juist prikkelen van dit zenuwstelsel) In het limbisch systeem zitten het gevoelsgeheugen en de persoonlijke emoties. Hierdoor kun je met geuren van persoonlijke keuze, een ‘gevoel’ van bijvoorbeeld behaaglijkheid creëren.

Let daarom ook op met het lukraak verdampen van etherische oliën in openbare ruimten. Sommige geuren kunnen namelijk, zonder dat je dit wenst, plots een ver verstopte nare herinnering of gevoel haarscherp terughalen. Meer over geur en associaties lees je hier!

Er zijn verschillende soorten verstuivers op de markt. Met of zonder water. Kies je voor een verstuiver met water, dan noem je dit een ultrasone diffuser. Een ultrasone diffuser van goede kwaliteit is betrouwbaar, stil en bevochtigt de lucht door pure etherische oliën te verstuiven in een koude aromatische nevel die door ultrasone golven wordt opgewekt. Diffusers van goede kwaliteit hebben een automatische stop als er te weinig water over blijft.

Een paar algemene gebruikerstips:
-Voeg aan een met water gevulde diffuser zo’n 3 tot 15 druppels etherische olie toe. Afhankelijk van de grootte van de ruimte, in welke ruimte je verdampt en wie daar aanwezig is.

-Verstuif gedurende 30 minuten tot een uur. Het is niet nodig om de diffuser de hele dag aan te laten staan. De ruimte zal verzadigd raken en de gekozen olie heeft zijn werking bereikt.

-Bij kleine kinderen verstuif je liever niet wanneer het kleine kind aanwezig is. Gebruik de verstuiver één uur voor het slapengaan en de ruimte zal zich vullen met geurmoleculen die na het uitschakelen zijn werk doen. De voorkeur bij hele kleintjes heeft het verdampen van hydrolaten ipv etherische oliën wanneer hier een reden toe is.

-Houd rekening met je doelgroep, is er bijvoorbeeld sprake van luchtwegklachten of epilepsie? Raadpleeg dan eerst een professional.

-Zorg dat een ultrasone diffuser altijd buiten handbereik blijft wanneer je deze in de kinderkamer plaatst. Een geursteentje of roomspray is in dit geval ook een prima alternatief!

-Reinig met regelmaat je ultrasone diffuser! Hoe? Dit vind je terug op onze social media!

-Let op! Sommige etherische oliën zijn niet geschikt of onaangenaam voor verstuiving. Volg altijd de instructies van een professional.

Heb je vragen over het gebruiken of verdampen van etherische oliën? Aarzel dan niet en neem zeker contact met me op! Ik help je graag verder. Raadpleeg ook onze eerder geschreven blogs en vele informatieve posts op social media!

 

Lees ook eens onderstaande blogs

Aromatherapie tijdens de zwangerschap
Etherische olie

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Aromatherapie tijdens de zwangerschap Is het gebruik van etherische olie veilig tijdens de zwangerschap? Deze vraag krijg ik met regelmaat. Ik weet dat ik mezelf

aromatherapie en allegieën
Gezondheid

Aromatherapie en allergieën

Aromatherapie en allergieën Aromatherapie en allergieën. Voordat je deze blog gaat lezen wil ik je verwijzen naar een blog dat ik vorig jaar heb geschreven

Scroll naar boven