Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

 

 

Je huid is je grootste orgaan, sta jij er weleens bij stil wat je haar allemaal voedt?

 

Ik schreef eerder een post over water in huidverzorgingsproducten en dat dat je huid uitdroogt. Maar wist jij dat er in veel huidverzorgingsproducten schadelijke stoffen zitten zoals microplastics, parabenen, alcohol, minerale olie en parfum? 

Microplastics zijn een groot probleem voor het milieu. De kleine plastics worden gebruikt in producten als body crèmes, shampoo, tandpasta en make-up. Door het afvoerputje spelen de microplastics zo het riool in en komen ze uiteindelijk in het milieu terecht. Zeedieren krijgen
microplastics binnen en via de voedselketen belanden ze ook op ons bord. In 1 op de onderzochte zeedieren zitten inmiddels al een paar mg plastic. Ons drinkwater wordt ook bedreigd want microplastics kunnen moeilijk gefilterd worden. We stellen onszelf bloot aan chemicaliën diegevaarlijk blijken te zijn voor onze gezondheid en voor de gezondheid van dieren en de natuur.

Gemiddeld eten mensen nu mogelijk zo’n 5 gram plastic per week, wat gelijk staat aan het gewicht van een bankpas. Ons onderzoek toont aan dat mensen gemiddeld per jaar meer dan 100.000 stukjes microplastic consumeren. Dat is ongeveer 21 gram per maand, iets meer dan 250 gram per jaar.

Naast de plastics zitten in verzorgingsproducten ook vaak parabenen. Dit zijn chemische conserveermiddelen die in het lichaam de werking van hormonen verstoort met alle gevolgen van dien. 

Veel crèmes gebruiken minerale oliën als basis. Deze (afval)producten uit de aardolie-industrie bevatten geen vitaminen of vetzuren en kunnen door een gezonde, intacte huid niet worden geabsorbeerd. De huid wordt als het ware stil gelegd Omdat minerale oliën niet kunnen worden opgenomen, worden ze ook niet afgebroken en blijven ze op de huid liggen. De huid kan dan niet meer goed ‘ademen’ met als gevolg dat de poriën verstopt raken en puistjes kunnen ontstaan. Doordat de huid geen signalen (door zuurstof) van buitenaf krijgt om talg te produceren, wordt de huid als het ware stilgelegd. Hierdoor neemt de talgproductie van de huid af. Op den duur wordt de huid droger, waardoor je blijft smeren. Met als gevolg dat je in een vicieuze smeer cirkel terecht kunt komen.

In tegenstelling tot minerale oliën, stimuleren koudgeperste vette plantoliën het herstel van de huid. Ook ondersteunen ze de huid in haar belangrijkste functie: Een goede afweer & bescherming van ons lichaam. Alcohol wordt vaak toegevoegd als conserveermiddel aan cosmetische producten om het product langer houdbaar te maken, dit heeft geen enkel voordeel voor de huid. Het droogt juist uit. Essentiële oliën hoeven daarentegen niet opgelost te worden. Ze mengen van nature erg goed met vette plantoliën. Een conserveermiddel is in een natuurlijk huidverzorgingsproduct met essentiële en plantoliën dus niet nodig. Essentiële oliën hebben namelijk een sterk antiseptische werking. Bacteriën en schimmels hebben dus geen kans een essentiële olie aan te tasten.

De volgende keer als jij iets op je huid of op het huidje van je kind smeert, kijk dan eens naar de ingrediënten. Voel je jezelf er niet zo fijn bij en smeer je liever natuurlijk? Met kleine stapjes kun je zo best eenvoudig het een en ander vervangen. Van een lippenbalsem tot shampoo of schoonmaakmiddel. Dat moet en hoeft natuurlijk niet allemaal, en ook niet in 1x.

Neem gerust eens een kijkje in mijn webshop voor een aantal kant en klare producten of fijne basisstoffen om je producten zelf te maken!

Liefs,
Sharon

Lees ook eens onderstaande blogs

Aromatherapie en kinderen

Overprikkeling en etherische olie

Over prikkels en aromatherapie Ik kreeg de afgelopen weken veel vragen binnen over ‘overprikkeling.’ En dit in relatie tot aromatherapie. Welke etherische olie zet je

Scroll naar boven