Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

Meltdowns en aromatherapie

Meltdown


Nog net voor het einde van de zomervakantie las ik een artikel over ‘De Meltdown’. En dat deze erbij kunnen horen tijdens de start van het schooljaar. En jawel… ze kwamen! Bij onze jongste, één na jongste maar omdat ik goed voorbereid was, niet bij mijzelf! 

Wat is een meltdown?
Bij onze dochters (en mezelf) komt een meltdown bij overprikkeling. Er komen meer prikkels binnen dan verwerkt kunnen worden. Het lichaam schiet dan in de FFF stand.

Fight: boosheid/woedeaanvallen
Flight: weglopen van de situatie of enorm huilen, vaak uit onmacht
Freeze: verstarren, niet meer reageren, moeilijk contact mee te krijgen


Een meltdown is dus echt geen gedragsprobleem, je kindje heeft je op dat moment hard nodig!


Al gaan er wel signalen aan een meltdown vooraf die als ‘vervelend’ gedrag ervaren kunnen worden. Niet luisteren, overactief gedrag, uitdagen. 

Een meltdown in het begin van het schooljaar is lastig te voorkomen zoals een meltdown in een situatie waar direct veel prikkels zijn die vermeden kunnen worden door de prikkels te ontvluchten, een koptelefoon te dragen etc. 

Wat je wel kunt proberen is de prikkels tijdens de opstart te reguleren. Kies voor rust voor en na schooltijd en in het weekend. Geen schermpjes, stel niet al te veel vragen over de schooldag (hoe gek dit misschien klinkt dit brengt alleen maar extra prikkels binnen.) Even nog niet afspreken, misschien zelfs even nog geen sportclubjes? Zorg voor rust, regelmaat en een volle maag. (Honger kan een extra duwtje richting de meltdown zijn.) 

Ga wandelen in de natuur, of kies iets anders waar jij en je kinderen zich fijn bij voelen. Lekker douchen of in bad gaan, sensorisch speelgoed aanbieden, schommelen, sorteren, rijgen, tekenen, kleuren, knuffelen, massage, kindermeditatie. 

Wat kun je doen als je kindje een meltdown krijgt?
– Blijf rustig en ga niet schreeuwen (nog meer prikkels!)
– Ben niet te verbaal, al hetgeen wat je zegt wordt niet meer opgenomen
– Blijf fysiek en mentaal aanwezig voor je kind, houd je kindje vast of ga bij hem of haar in de buurt zitten
– Geef je kindje een veilig gevoel door iets te zeggen als ‘Ik ben er voor jou, je bent veilig bij mij.’
– Probeer geen straf of consequentie te verbinden aan het gedrag wat ontstaat
– Zorg goed voor jezelf!

 

Tijdens deze momenten zijn etherische oliën heel fijn in te zetten!

🌱 Je kunt voordat je je kids van school haalt alvast de diffuser aanzetten met een olie die een kalmerende werking op het zenuwstelsel heeft. Fijne oliën voor kindjes zijn o.a: lavendel, roomse kamille, bergamot en sinaasappel. Of ga voor de ‘Koele pinguïn’ uit de webshop. 

🌱 Zet de ‘aura rescue’ spray in tijdens een meltdown. Een fijne spray die je over jezelf en je kindje kunt sprayen tijdens een flinke huilbui. In deze spray zit o.a neroli. Van deze olie is wetenschappelijk bewezen dat het de serotonine spiegel in de hersenen verhoogt. 

🌱 Wanneer je kindje het verdraagt zou je ervoor kunnen kiezen om hem of haar te masseren. Kies bijvoorbeeld voor mandarijn, lavendel of roomse kamille in een basisolie en masseer bijvoorbeeld de voetjes. 

🌱 Zelf vind ik de ‘reinigen-gronden-beschermen’ set voor kinderen en volwassenen heel fijn. Ik moest even wennen aan het idee van een ‘auraspray’. Maar hoe sceptisch ik ook was, we hebben er baat bij. 

🌱 Bied je kindje een persoonlijke inhaler aan met daarin een rustgevende olie die jullie vooraf al een keer uitgekozen hebben. 

🌱 Verwarm een pittenzakje of troostzakje voor je kindje en bedruppel deze met een kalmerende olie. Warmte + zwaarte kan ontspannend werken. 

🌱 Voeg een druppeltje etherische olie toe aan het sensorische speelgoed van je kindje, bijvoorbeeld gekleurd speelrijst is hier heel geschikt voor. 

🌱 Een druppeltje op zijn of haar favoriete knuffel. 

🌱 Zorg goed voor jezelf met voor jou een fijne roller met een geur waar jij weer even van kunt ontladen/opladen na zo’n heftig moment. Of ga voor een fijne spray of persoonlijke inhaler. Wees lief voor jezelf en kies een fijne geur in de diffuser als de kids op bed liggen. Hoe klinkt de naam ‘innerlijke rust’? Voor jou? 

Let wel op, geuren kunnen overprikkelend werken. Check en monitor altijd goed of je kindje baat heeft bij de toevoeging van een extra prikkel als geur of niet. En laat, wanneer mogelijk, je kindje mee beslissen welke geur er in de diffuser gaat. 

Deze blog is niet bedoeld als vervangend medisch advies. Houd je kindje altijd goed in de gaten tijdens een meltdown dat hij of zij zichzelf niet verwondt. 

Heb je vragen nav deze blog? Neem dan gerust contact op! 

Liefs,

Sharon 

Lees ook eens onderstaande blogs

Aromatherapie tijdens de zwangerschap
Etherische olie

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Aromatherapie tijdens de zwangerschap Is het gebruik van etherische olie veilig tijdens de zwangerschap? Deze vraag krijg ik met regelmaat. Ik weet dat ik mezelf

aromatherapie en allegieën
Gezondheid

Aromatherapie en allergieën

Aromatherapie en allergieën Aromatherapie en allergieën. Voordat je deze blog gaat lezen wil ik je verwijzen naar een blog dat ik vorig jaar heb geschreven

Scroll naar boven