Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

Koortslip en etherische olie

 

Koortslip – Herpes simplex 1 – herpes labialis

 

Ik voelde het al, tintelende pijnlijke plekjes in mijn neus. Wacht even Sharon, je neus? Deze blog gaat toch over een koortslip? Ja, dat klopt. Maar ik krijg die bultjes dus aan mijn neus! Ook wel een koortsneus genoemd!

Goed, terug naar die bultjes. Ik was flink verkouden geweest vorige week, dat betekent een lage weerstand en dan ben ik vaak de pisang en plopt hij op. De koortsneus! Heel vervelend, pijnlijk en vooral geen gezicht.

Gelukkig kon ik voor deze kwaal terugvallen op mijn natuurlijke apothekerskastje en heb ik mijn neus redelijk onder controle gekregen! Voorkomen van een koortslip wanneer hij eenmaal in de beginfase is aangekomen is namelijk niet meer mogelijk, onder controle houden en genezing stimuleren wel!

Koortslip voorkomen?
Een koortslip is een virus wat zich terugtrekt in een zenuwknoop waar ons immuunsysteem niet goed bij kan. Daar wacht het zijn kans af om aan het oppervlak te komen. Wanneer je dit virus bezit en je immuunsysteem afzwakt door bijvoorbeeld een griep/verkoudheid, wanneer je onder hoge stress staat, hormonale schommelingen, of lang in de zon ligt dan grijpt het zijn kans en reist het virus af naar het eind van de zenuw in de huid om daar naar buiten te komen in de vorm van een zweertje wat bij koortslip noemen.

Dit betekent dus, wanneer dat virus eenmaal het einde van de zenuw heeft bereikt het niet meer af te remmen is. Wat je wel kunt doen is de schade van, en verspreiding op de huid onder controle proberen houden. Dit kan o.a. met etherische oliën! Vele wetenschappelijke studies ondersteunen dit. Kijk maar eens op pubmed!

Fijne oliën om in te zetten bij een koortslip zijn; pepermunt, melisse, tea tree en ravintsara.

 

Daarom zijn er ook een aantal belangrijke basis adviezen:

-Raak de blaasjes het liefst niet aan!
-Was je handen met water en zeep na het behandelen van je koortslip
-Gebruik je eigen handdoek
-Zorg dat jouw kopjes en bestek niet door anderen gebruikt worden
-Zoen niet met anderen en pas op met knuffelen
-In de buurt van een baby? Plak een pleister over de koortslip, draag eventueel een mondmasker en kus de baby niet!

Goed, nu terug naar die etherische oliën!

Een simpel basis advies bij een koortslip kan zijn: Breng bij de eerste tinteling direct een pure druppel tea tree aan op de plek en herhaal dit elk uur. Hiermee zou je kunnen bereiken dat de blaasjes snel indrogen en hiermee kun je de verspreiding van je koortslip beperken. Zodra de blaasjes zijn ingedroogd ga je over tot de verzorging van de huid. Dit kun je doen met jojoba olie in combinatie met wat lavendel of tea tree. Neem hiervoor 5ml jojoba olie en voeg hier 3 druppels tea tree of lavendel aan toe!

Dit recept is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar en hierbij is geen rekening gehouden met een persoonlijke en eventuele medische achtergrond en medicatie gebruik.

Etherische oliën puur op de huid gebruiken raad ik altijd af! Dit kan enkel met voldoende kennis over etherische oliën en in uitzonderlijke gevallen zeer kortdurend. Raadpleeg hiervoor altijd eerst een gediplomeerd aromatherapeut!

Ik hoop je met deze blog weer wat verder wegwijs te hebben gemaakt in de wondere wereld van etherische oliën! Heb je vragen? Aarzel dan niet en neem zeker contact met me op!

Liefs,
Sharon

Deze blog is niet bedoeld als vervangend medisch advies, raadpleeg bij medische klachten altijd een huisarts!

 

 

Lees ook eens onderstaande blogs

Aromatherapie tijdens de zwangerschap
Etherische olie

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Aromatherapie tijdens de zwangerschap Is het gebruik van etherische olie veilig tijdens de zwangerschap? Deze vraag krijg ik met regelmaat. Ik weet dat ik mezelf

aromatherapie en allegieën
Gezondheid

Aromatherapie en allergieën

Aromatherapie en allergieën Aromatherapie en allergieën. Voordat je deze blog gaat lezen wil ik je verwijzen naar een blog dat ik vorig jaar heb geschreven

Scroll naar boven