Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

Hooikoorts en etherische oliën

Hooikoorts en etherische oliën

Ik merk het al een paar weken aan mijn dochter, het hooikoortsseizoen is weer begonnen. Dit gaat bij haar gepaard met flinke niesbuien, jeukende ogen, een drogere huid, snotteren en hoesten. Heel vervelend!

Pollen zijn  gele, bruine of witte poederachtige substanties die in planten zitten. Er wordt onderscheid gemaakt in lichte en zware pollen. Lichte pollen zweven door de lucht en zware pollen worden door insecten overgedragen. Waar mensen met hooikoorts vaak op reageren zijn de lichte pollen.

Bij een allergie voor pollen, treedt er een allergische reactie op aan onder andere de luchtwegen na het inademen van stuifmeel (lichte pollen) dat vrij rondzweeft in de lucht. Dit stuifmeel is afkomstig van grassen, planten en bomen. Het hoeft niet te betekenen dat je voor alle 3 deze pol soorten allergisch bent. Hooikoorts is een sterke reactie van het immuunsysteem.

Wil je de hooikoorts of de symptomen ervan aanpakken?


Er komt histamine vrij uit de zogenaamde mestcellen, dit dringt in onze slijmvliezen en geeft daar een ontstekingsreactie. Symptomen die je kunt hebben zijn jeuk, loop/verstopte neus, niezen, hoesten, jeuk, uitslag, tranende/jeukende ogen, vermoeidheid en soms benauwdheid.

Heb je hooikoorts, mogelijk heb je dan ook last van eczeem (zie hierover mijn andere blog!), andere allergieën of astma. Mogelijk is er ook sprake van een kruisallergie. Je lichaam kan dan hetzelfde reageren op voedsel met een vergelijkbare structuur waardoor je immuunsysteem hier ook op reageert. Bijvoorbeeld; graspollen met tarwe, tomaat en pinda.

Wil je je hooikoorts aanpakken? Ga dan zeker aan de slag met het versterken van je immuunsysteem. Pas waar nodig je voeding aan. Bepaald voedsel kan ook erg histaminerijk zijn maar bepaald voedsel kan ook weer histamine remmend werken.

Wil je de symptomen aanpakken? Dan kan aromatherapie helpend zijn of complementair ingezet worden naast bijvoorbeeld acupunctuur of fytotherapie.

Aromatherapie, en daarmee ook etherische oliën, hydrolaten, vette zalven etc. kunnen de last die je ervaart na een histamine uitbraak (allergische reactie) verzachten. Het kan helpen om bijvoorbeeld vrijer te ademen, je geïrriteerde huid te ondersteunen en verzachten en je jeukende ogen en hoofdpijn te doen verminderen. Door ze te vernevelen, te inhaleren en aan te brengen bijvoorbeeld. Het innemen van zelfgemaakte capsules met etherische oliën, op eigen houtje, zou ik zeker niet adviseren.

De inwendige toepassing lijkt hiervoor het meest effectief, maar inhalatie kan ook zeer effectief zijn bij symptoombestrijding. Voor inwendig gebruik dien je altijd een ervaren en gediplomeerd aromatherapeut te raadplegen!

Oliën die het best ingezet kunnen worden zijn oliën met een hoog gehalte aan sesquiterpenen. Deze versterken de membraan waardoor de uitstoot van histamine wordt verminderd. Voorbeelden hiervan zijn; Atlas ceder, Blauwe kamille, Cipres, Vetiver, Pepermunt

Er is veel mogelijk, en het aanbod binnen aromatherapie is veel breder dan het olie trio van pepermunt, lavendel en citroen, dat vaak voorbij komt op social media. Wil dat dan zeggen dat dit trio niet helpend kan zijn? Jawel hoor. Maar van belang is ook om te bekijken welke klachten jij ervaart en welke etherische oliën voor jouw lichaam geschikt zijn. Want dit trio is niet voor iedereen de beste optie.

Verder blijft het ook belangrijk om wat basistips op te volgen!

  • -Draag een zonnebril wanneer je naar buiten gaat en was nadien eventueel je haar en kleding
  • -Zorg voor een zuivere lucht in huis, houd ramen & deuren gesloten en wat vaker je huis (en eventueel huisdier!) stofzuigen.
  • -Houd je toch van open ramen? Plaats dan een geschikte hor. Er bestaan zogenoemde pollen horren.
  • -Droog je kleding niet buiten, maar binnen.
  • Smeer voor vertrek een laagje vaseline rondom je neusvleugels, hier blijven de rondvliegende pollen aan vastplakken en voorkom je dat een groot deel in je neusholte verdwijnt. 

Preventief aan de slag?

 

Honing: De meningen zijn erover verdeeld. Lokale honing dagelijks innemen voor de start (zo’n 1 a 2 maanden vooraf) van het hooikoortsseizoen zou je klachten kunnen doen verminderen. Je lichaam zou op deze manier langzaam blootgesteld worden aan de allergenen en daardoor zou je afweersysteem eraan gewend raken. 

Stuifmeelkorrels of bijenpollen: Een tweede, iets minder lekker hulpmiddeltje zijn stuifmeelkorrels of bijenpollen. Ze bevatten namelijk een stofje genaamd quercetine, die functioneert als natuurlijke antihistaminica. Klachten als jeukende neus, niezen, pijnlijke keel, branderige ogen worden veroorzaakt doordat het immuunsysteem te veel histamine vrijmaakt. Stuifmeelkorrels kan je makkelijk verwerken in yoghurt of muesli of met een lepeltje honing innemen.

Propolis: Heel veel mensen reageren allergisch op de pollen van berkenbomen. De bijen halen daar geen pollen, maar gaan er wel voor de hars van de bomen naartoe. Daarvan maken ze propolis, en dat kan dus jouw redmiddeltje zijn als je hier allergisch voor bent. Je kan net zoals bij honing, best beginnen aan de kuur alvorens de klachten optreden. 

Zoals ik al aangaf, hierover zijn de meningen verdeeld. Bepaalde onderzoeken lijken te bevestigen dat de bovengenoemde producten zouden helpen de hooikoortsklachten te verminderen. Er zijn ook onderzoekers die de de resultaten van deze onderzoeken tegenspreken. Mocht je hier toch mee aan de slag gaan, net als ik deed. Wees dan voorzichtig met doseren! Mijn dochter reageerde al heftig op een minimale dosering.

Etherische oliën gebruiken?

Niaouli, Lavendel en Ceder zijn zachte, niet prikkelende oliën. Want, wanneer je luchtwegen en slijmvliezen al zo geïrriteerd zijn wil je niet nog meer prikkels toedienen met scherpe oliën. 

Wanneer je last hebt van rondzwevende pollen in huis dan kun je deze aanpakken met een (planten)spuit met daarin een laagje alcohol (96%), water en hydrolaat. Dit spray je in de ruimte. De alcohol zorgt ervoor dat de hetgeen wat je rond sprayt eerst omhoog stijgt, en door de zwaarte van het water weer naar beneden slaat. Hierdoor kun je de pollen als het ware ‘vangen’ en uit de lucht halen. Wanneer je dit hebt gedaan is het raadzaam om te dweilen. 

Het verdampen van de bovengenoemde etherische oliën in je (werk/slaap/woon) ruimte kan ook verlichting bieden. Inhaleren kan ook heel erg prettig zijn, en wanneer je een inhaler vult kun je deze ook meenemen voor onderweg. 

Het klinkt misschien gek, maar een voetenbad met een emulgator gemengd met etherische oliën kan ook echt verlichting geven! Voeg etherische oliën nooit puur toe aan je badwater. Vermeng dit eerst met een emulgator, of een hydrofiele badolie. 

Het innemen van etherische oliën is ook een toepassing die bij hooikoorts gebruikt wordt, doe dit echter niet zonder eerst een gediplomeerd en ervaren aromatherapeut te raadplegen.

Last van jeukende ogen?
Super vervelend, die jeukende ogen. Nog moeilijker om er af te blijven en niet te gaan wrijven, doe dit liever wel! Wat heel fijn en effectief kan zijn is een korenbloem hydrolaat of een kamille hydrolaat. Een hydrolaat is een bloemen of kruiden water wat als bijproduct ontstaat tijdens het destillatieproces. Heel zacht, maar erg effectief! Bewaar je hydrolaten in de koelkast, dan blijven ze langer goed en in het geval van jeukende ogen nog lekker koel ook!

Wat mijn dochter goed helpt zijn (duurzame) wattenschijfjes of herbruikbare cotton pads drenken in korenbloem of kamille hydrolaat en dit leg ik op haar ogen. Hier overheen heeft ze graag een koel gezichtsmasker, deze zijn te verkijgen bij de Hema, action, kruidvat oid. Terwijl ze in haar bed tot rust ligt te komen vernevel ik lavendel en ceder om haar slijmvliezen te kalmeren. De jeuk kan haar behoorlijk in de weg zitten en zorgt soms ook voor frustratie en verdriet. Dit draagt niet bij aan de klachten die ze ervaart, ontspanning is ook een onderdeel om klachten te doen verminderen. Vandaar dat ik het bij haar op deze manier aanpak.

Zijn we onderweg of hebben we even geen tijd om kompresjes te maken? Dan heb ik in de webshop een super fijne oogledenspray, ook op basis van korenbloem hydrolaat. Handig voor in je tas, onderweg op school en werk. Niet alleen fijn in de hooikoorts periode maar ook wanneer er sprake is van rode, jeukende of droge ogen.

Jeukende huid?
Jeukende gezichtshuid? Kapotte neus van al het snuiten of schrale ogen van het wrijven? Neem hiervoor een herstellende boter of balsem met calendula of lavendel. Je kunt het zelf maken of vinden in onze webshop! 

Ik beweer niet dat aromatherapie hooikoorts geneest, wel heb ik de ervaring dat het de bijbehorende klachten kan verzachten zoals in vele gevallen is het gebruik van aromatherapie of etherische oliën complementair. 

Wat heb ik voor jou in de webshop?
Onze webshop staat vol met producten die jou kunnen ondersteunen tijdens het hooikoorts seizoen. Bovengenoemde oliën en hydrolaten van korenbloem en kamille maar ook een fijne ‘allergy control’ inhaler. Maak je liever je eigen inhaler voor onderweg? Ook daar is aan gedacht! Neem eens een kijkje in onze shop onder de categorie ‘Lente en pollenseizoen.’ In deze categorie heb ik alles wat jij nodig hebt tijdens het pollenseizoen handig bij elkaar gezet.

Voor jeukende ogen heb ik naast het korenbloem of kamille hydrolaat ook een super handige oogleden spray voor onderweg, in je tas of op je werk.

De allergy control inhaler is ook zo fijn voor onderweg, veel klanten zijn er erg over te spreken en schaffen er meerdere aan. Eentje voor in je jas, eentje voor in je tas en eentje voor op je bureau. De inhaler geeft direct verlichting.

Gebruik je liever een neusspray op natuurlijke basis? Ook die heb ik voor je! Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en ook veilig voor zwangere vrouwen.

Heb je vragen? Stel ze gerust! Neem hier contact met me op en ik help je graag verder! 

Liefs,
Sharon

Deze blog is niet bedoeld als vervangend medisch advies. Neem bij medische klachten altijd contact op met een (huis)arts!

 

Lees ook eens onderstaande blogs

Aromatherapie tijdens de zwangerschap
Etherische olie

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Aromatherapie tijdens de zwangerschap Is het gebruik van etherische olie veilig tijdens de zwangerschap? Deze vraag krijg ik met regelmaat. Ik weet dat ik mezelf

aromatherapie en allegieën
Gezondheid

Aromatherapie en allergieën

Aromatherapie en allergieën Aromatherapie en allergieën. Voordat je deze blog gaat lezen wil ik je verwijzen naar een blog dat ik vorig jaar heb geschreven

Scroll naar boven