Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

Geur en associaties

 

Geur en associaties

 

Gister had ik een cliënt (volwassen dame) in de praktijk, ik liet haar ruiken aan een compositie en het eerste wat ze zei was: ‘Oh, dit doet me denken aan de tandpasta van mijn nichtje die ik altijd mocht gebruiken als ik bij haar ging logeren en dat vond ik altijd zo speciaal want die hadden wij thuis niet!’

Waarom is geur nou zo sterk gelinkt aan herinneringen? Ik ga het je uitleggen.

Geuren kunnen soms, zomaar ineens, kraakheldere herinneringen triggeren waar jij al soms járen niet meer over nagedacht hebt. Soms komt hierbij heel onverwacht ook een bepaald gevoel tevoorschijn. Bijvoorbeeld misselijkheid omdat je ziek was geworden van dat ene broodje of euforie omdat je er een fijne herinnering hebt aan de geur.

Weetje: Wist jij dat wetenschappelijke onderzoeken uitwijzen dat er meer hersenactiviteit gemeten wordt bij reukstimuli wanneer we emoties proberen te triggeren dan bij visuele stimuli? Kort samengevat: reuk stimuleert dus het geheugen gemakkelijker dan een plaatje.

Om die reden bestaat er ook geurtherapie. Bijvoorbeeld bij ouderen kan dit erg effectief zijn wanneer er sprake is van geheugenverlies of dementie. Een geur kan oude herinneringen triggeren of doen opleven wanneer er sprake is van neerslachtigheid. Ook bij PTSS of patiënten met geheugenverlies wordt er soms gebruik gemaakt van geurtherapie.

Geur kan een hele positieve uitwerking hebben op ons gedrag en gevoel.

 

Let op! 
Als geur zo gemakkelijk herinneringen terughaalt betekent ook dat geur een negatieve herinnering kan oproepen, iets wat ver weggestopt zit en daar mag blijven en soms liever vergeten wordt. Wees daarom dan ook voorzichtig met het ‘zomaar’ verdampen van etherische oliën in je werkruimte,  zeker wanneer je werkt met kwetsbare doelgroepen zoals bv. verstandelijk beperkten, dementerenden of mensen met psychische klachten.

Het kan namelijk best zo zijn dat jouw cliënt, patiënt, klant of collega een negatieve associatie heeft met een bepaalde geur en dit kan een nare herinnering doen opleven. Zeker wanneer je cliënt zich hier niet over kan uitspreken kan dit heel wat verdriet en mogelijk ongewenst gedrag doen triggeren waarvan jij je misschien afvraagt wat er toch aan de hand is.

Heb je vragen n.a.v deze blog? Neem dan gerust contact met me op! 

Liefs,
Sharon

Lees ook eens onderstaande blogs

aromatherapie en allegieën
Gezondheid

Aromatherapie en allergieën

Aromatherapie en allergieën Voordat je deze blog gaat lezen wil ik je verwijzen naar een blog dat ik vorig jaar heb geschreven over hooikoorts en

Scroll naar boven