Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

Fototoxisch etherische olie

Fototoxisch

Misschien heb je de term wel eens voorbij horen komen, fototoxische etherische oliën. Maar wat is het nu precies? 

 

Fototoxische of fotosensibiliserende verbindingen zijn verbindingen die zonlicht absorberen. Dat wil zeggen dat ze zonne-energie in de huid vasthouden en dat de huid hierdoor extra gevoelig wordt voor UV-straling. Dit verhoogt dan weer de kans op huidirritaties, verbranding en pigmentverstoringen.

Wanneer je bepaalde etherische oliën op de huid aanbrengt en daarna lekker in het zonnetje gaat zitten dan kan het flink mis gaan. Sommige etherische oliën hebben een bepaalde chemische samenstelling die deze fototoxische huidreactie veroorzaken. We noemen de verbindingen met deze eigenschap ‘furocoumarinen’. Deze komen voor in geperste citrus oliën en oliën uit de familie van de schermbloemigen.

De bekendste fototoxische verbinding is bergapteen in bergamotolie, misschien ken je hem wel! Een heerlijke geur, bekend van earl grey thee en eau de cologne. Gebruik je deze olie graag op je huid, ga dan voor tenminste 12 á 18 uur NIET in de zon. Er bestaat namelijk een kans op flinke huidirritatie zoals roodheid, irritatie, pijn, zwelling, jeuk, schilfering of zelfs brandblaren. Dit geldt ook voor de oliën van grapefruit, citroen, limoen en engelwortel.

Gedestilleerde citrus oliën kun je in principe veilig op de huid gebruiken, evenals geperste mandarijn en zoete sinaasappel.

Toch wil ik je op het hart drukken om bij twijfel, of gewoon uit voorzorg, geen etherische oliën op de huid te gebruiken voordat je het zonnetje in gaat!

Waarschuwing: Gebruik géén etherische oliën om het bruiningsproces te versnellen, hierover gaan verhalen rond. Het is erg gevaarlijk en draagt bij aan het ontstaan van risicovolle huidkanker. Ook beschermt geen enkele (!!) etherische olie tegen UV-straling. Dit is echt onzin.

Geniet met mate van de zon. Bescherm je huid goed! Draag zonbescherming en zoek de schaduw op. Laat etherische oliën achterwege als je de zon in gaat. Better safe than sorry!

Liefs,
Sharon

Lees ook eens onderstaande blogs

Aromatherapie tijdens de zwangerschap
Etherische olie

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Aromatherapie tijdens de zwangerschap Is het gebruik van etherische olie veilig tijdens de zwangerschap? Deze vraag krijg ik met regelmaat. Ik weet dat ik mezelf

aromatherapie en allegieën
Gezondheid

Aromatherapie en allergieën

Aromatherapie en allergieën Aromatherapie en allergieën. Voordat je deze blog gaat lezen wil ik je verwijzen naar een blog dat ik vorig jaar heb geschreven

Scroll naar boven