Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

Etherische olie verdunnen

 

Etherische olie verdunnen, hoe zit dat nou precies?


Etherische oliën mag je, met wat uitzonderingen daargelaten, niet puur op de huid gebruiken. Doe je dit wel, dan kan er een overgevoeligheidsreactie ontstaan. Bijv. irritatie, verbranding van de huid of jeuk. Daarom dien je etherische oliën altijd te verdunnen met een vette plantolie. Afhankelijk van waar je de verdunning voor gaat gebruiken voeg je er mogelijk nog een boter, gel en/of emulgator aan toe.

Er komen vaak standaard tabellen voorbij op internet en social media waarin soms grote hoeveelheden etherische oliën geadviseerd worden per leeftijdscategorie.

Echter, elke etherische olie heeft een eigen verdunningspercentage.

Waar moet je rekening mee houden als het gaat om het verdunnen van etherische oliën?

 

De olie bepaalt wat het verdunningspercentage is, niet elke olie heeft namelijk hetzelfde verdunningspercentage. 

De toepassing vraagt om een specifiek verdunningspercentage; ga je het product dagelijks gebruiken, incidenteel of wordt het een therapeutische dosering? Gebruik je de verdunning een klein deel van je lichaam of juist voor je hele, of een groot deel van je lijf of ga je er mogelijk zelfs mee in bad?

Dan is het nog belangrijk te bekijken voor wie je gaat verdunnen, doelgroep, leeftijd, medische achtergrond, huidtype etc. 

Om toch een veilige basis te geven voor je zelfgemaakte producten wil ik je graag een aantal veilige richtlijnen meegeven. Hier kan en ga ik niet in op specifieke en persoonlijke situaties. Houd er dus rekening mee dat dit een zeer algemeen verdunningsadvies is. 

De meeste verdunningen die we in de aromatherapie gebruiken zijn rond de 1%, uitzonderingen daargelaten. Deze 1% noemen we een fysiologische dosering voor mengsels. Dat wil zeggen dat we in totaal 20 druppels (1ml) van verschillende etherische oliën op 100 ml vette plantenolie gebruiken. Dit is bijna (!) altijd een veilige dosering voor gezonde volwassenen. 

Bij enkelvoudige etherische oliën spreken we van een toebereiding. Bij enkelvoudige etherische oliën kan de dosering variëren. Zo zullen oliën met een hoog gehalte aan fenolen niet hoger worden gedoseerd tot maximaal 0,5%. Dat zijn dus 10 druppels op 100 ml vette plantolie. Bij kinderen, ouderen en kwetsbare doelgroepen zullen toebereidingen van 1% vaak te hoog zijn, hier gebruiken we meestal 0,5%.

*Deze doseringen zijn algemene richtlijnen, onafhankelijk van de gekozen olie. Bijvoorbeeld kaneelschors mag absoluut niet hoger gedoseerd worden dan max. 0,5%. Bij rozenolie is vaak 1 druppel al voldoende. Raadpleeg dus liever altijd een gediplomeerd aromatherapeut bij twijfel!* 

Twijfel je over een verdunning of dosering? Neem dan gerust contact met me op! Ik help je graag verder!

Lees ook eens onderstaande blogs

Aromatherapie tijdens de zwangerschap
Etherische olie

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Aromatherapie tijdens de zwangerschap Is het gebruik van etherische olie veilig tijdens de zwangerschap? Deze vraag krijg ik met regelmaat. Ik weet dat ik mezelf

aromatherapie en allegieën
Gezondheid

Aromatherapie en allergieën

Aromatherapie en allergieën Aromatherapie en allergieën. Voordat je deze blog gaat lezen wil ik je verwijzen naar een blog dat ik vorig jaar heb geschreven

Scroll naar boven