Verzendkosten binnen NL €4,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

Etherische olie verdunnen

Delen op social media

 

Etherische olie verdunnen, hoe zit dat nou precies?


Etherische oliën mag je, met wat uitzonderingen daargelaten, niet puur op de huid gebruiken. Doe je dit wel, dan kan er een overgevoeligheidsreactie ontstaan. Bijv. irritatie, verbranding van de huid of jeuk. Daarom dien je etherische oliën altijd te verdunnen met een vette plantolie. Afhankelijk van waar je de verdunning voor gaat gebruiken voeg je er mogelijk nog een boter, gel en/of emulgator aan toe.

Er komen vaak standaard tabellen voorbij op internet en social media waarin soms grote hoeveelheden etherische oliën geadviseerd worden per leeftijdscategorie.

Echter, elke etherische olie heeft een eigen verdunningspercentage.

Waar moet je rekening mee houden als het gaat om het verdunnen van etherische oliën?

 

De olie bepaalt wat het verdunningspercentage is, niet elke olie heeft namelijk hetzelfde verdunningspercentage. 

De toepassing vraagt om een specifiek verdunningspercentage; ga je het product dagelijks gebruiken, incidenteel of wordt het een therapeutische dosering? Gebruik je de verdunning een klein deel van je lichaam of juist voor je hele, of een groot deel van je lijf of ga je er mogelijk zelfs mee in bad?

Dan is het nog belangrijk te bekijken voor wie je gaat verdunnen, doelgroep, leeftijd, medische achtergrond, huidtype etc. 

Om toch een veilige basis te geven voor je zelfgemaakte producten wil ik je graag een aantal veilige richtlijnen meegeven. Hier kan en ga ik niet in op specifieke en persoonlijke situaties. Houd er dus rekening mee dat dit een zeer algemeen verdunningsadvies is. 

De meeste verdunningen die we in de aromatherapie gebruiken zijn rond de 1%, uitzonderingen daargelaten. Deze 1% noemen we een fysiologische dosering voor mengsels. Dat wil zeggen dat we in totaal 20 druppels (1ml) van verschillende etherische oliën op 100 ml vette plantenolie gebruiken. Dit is bijna (!) altijd een veilige dosering voor gezonde volwassenen. 

Bij enkelvoudige etherische oliën spreken we van een toebereiding. Bij enkelvoudige etherische oliën kan de dosering variëren. Zo zullen oliën met een hoog gehalte aan fenolen niet hoger worden gedoseerd tot maximaal 0,5%. Dat zijn dus 10 druppels op 100 ml vette plantolie. Bij kinderen, ouderen en kwetsbare doelgroepen zullen toebereidingen van 1% vaak te hoog zijn, hier gebruiken we meestal 0,5%.

*Deze doseringen zijn algemene richtlijnen, onafhankelijk van de gekozen olie. Bijvoorbeeld kaneelschors mag absoluut niet hoger gedoseerd worden dan max. 0,5%. Bij rozenolie is vaak 1 druppel al voldoende. Raadpleeg dus liever altijd een gediplomeerd aromatherapeut bij twijfel!* 

Twijfel je over een verdunning of dosering? Neem dan gerust contact met me op! Ik help je graag verder!

Lees ook eens onderstaande blogs

Etherische olie

Weerstand verhogen met etherische olie?

  Weerstand verhogen met etherische oliën?   Kan dat? Ja, dat kan!  Regelmatig lees ik op de socials tips om met etherische oliën je weerstand

Meltdowns en aromatherapie
Aromatherapie en kinderen

Meltdown

  ‘De Meltdown’     @lerenspelenmetjekind herinnerde mij nog net voor de start van het schooljaar aan ‘de meltdown’. En dat deze er bij kunnen

Scroll naar boven