Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

Eczeem en etherische olie

 

Eczeem en etherische olie

 

In deze blog lees je meer over eczeem en over eczeem en etherische olie.

Onze huid is een weerspiegeling van onze organen en ook van hoe we ons voelen. Onze huid is meer dan enkel een orgaan. Het is een zintuig, een begrenzing maar ook een barometer; onze huid laat onze buitenwereld zien hoe het met de binnenwereld is gesteld. 

 

Eczeem is een zoektocht!

 

Dit leerde Ellen Wagenaar mij tijdens één van de praktijkdagen tijdens de aromatherapie opleiding.

Eczeem kan een groot probleem zijn voor wie er last van heeft. Het jeukt (enorm), het verstoort je nachtrust, het kan pijn doen en er onprettig uitzien waardoor je je onzeker kunt voelen. Je kunt er (of als moeder van een kindje met eczeem) radeloos van worden. De drogist staat vol met producten ’tegen’ eczeem, internet staat vol met (etherische olie) recepten ’tegen’ eczeem, maar eczeem komt over het algemeen van binnenuit. Eigenlijk is er altijd een trigger voor het ontstaan van eczeem. Wil je de strijd ’tegen’ eczeem aangaan, dan zul je de oorzaak moeten achterhalen.

Smeren met crèmes is dan ook niet meer dan symptoombestrijding. Het allerbelangrijkste is dat je weet waar jouw eczeem vandaan komt om het doelgericht aan te kunnen pakken.

Wat is de trigger?

-Is het voeding of een allergie?
-Stress?
-Hormoonschommelingen?
-Stoffen van buitenaf?
-Contacteczeem?

Laat dit onderzoeken door een arts of bv. een mesoloog. Als je weet wat de trigger is kun je gericht aan de slag met jouw lichaam om het eczeem onder controle te krijgen.

Maar, heeft smeren dan geen nut? Natuurlijk wel! Het werkt jeukstillend, hydraterend en het houdt de huid soepel. Hierdoor heb je minder neiging om te krabben en doorbreek je mede de moeilijke cirkel waar je in zit, die vaak met pieken en dalen gaat. Maar met enkel smeren haal je de oorzaak van het ontstaan van het eczeem, haal je er niet weg. Hier is echt het aanpakken van de oorzaak van het eczeem voor nodig. 

Wat smeer je dan? Ga het liefst niet aan de slag met algemene do it yourself recepten van internet. Vaak is de huid al zo droog en geprikkeld dat etherische oliën niet geschikt zijn. Met zelfgemaakte mengsels kun je de huid verder irriteren en/of uitdrogen. De huid kan trekkerig worden en gaan jeuken. Hierdoor neemt het krabben toe en beland je in een vicieuze cirkel. Doe dit dus liever niet en al helemaal niet als je geen of niet voldoende kennis hebt van etherische- en of vette plantoliën, de aromatische chemie, verdunningspercentages per olie, per doelgroep en het algemeen veilig gebruik van etherische oliën. 

Gebruik neutrale en natuurlijke producten. Iets nats zoals een hydrolaat of gel om te hydrateren en iets vets ter bescherming van- en om de huid soepel te houden zoals shea butter of tamanu. Een goede balans hierin is belangrijk! Te vet kan namelijk weer een broedplaats voor bacteriën worden. Te nat (of water) kan de huid uitdrogen. 

Etherische oliën kunnen in sommige gevallen een mooie aanvulling zijn voor de verzorging en herstel van de huid, als hulp bij ontstekingen en jeuk, maar raadpleeg hiervoor eerst altijd een ervaren en gediplomeerd aromatherapeut. Je kunt het eczeem namelijk ook verergeren als je niet goed weet wat je doet. 

Mede daarom ga ik in deze blog verder niet in op welke oliën dan gebruikt kunnen worden en met welk doel. Hiermee wil ik voorkomen dat ook dit een post wordt waarin een algemeen DIY geschreven wordt. Het is namelijk echt belangrijk dat er op maat gewerkt wordt, niet elke eczeem huid en elke persoon gedijen op hetzelfde recept en/of product. Hiervoor is maatwerk nodig. 

Wil je graag advies over eczeem en etherische oliën? Boek dan een consult of neem vrijblijvend contact op!

Liefs,
Sharon

Lees ook eens onderstaande blogs

aromatherapie en allegieën
Gezondheid

Aromatherapie en allergieën

Aromatherapie en allergieën Voordat je deze blog gaat lezen wil ik je verwijzen naar een blog dat ik vorig jaar heb geschreven over hooikoorts en

Scroll naar boven