Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

De houdbaarheid van etherische olie en DIY’s

houdbaarheid van etherische olie en DIYs

De houdbaarheid van etherische olie en DIY’s

Ik heb al eens eerder een blog geschreven over hoe je etherische olie nou het beste bewaart. Helaas niet in een prachtig rekje in je woonkamer, maar juist op een donkere koele plek in huis.

In deze blog ga ik meer vertellen over de houdbaarheid van etherische olie en jouw DIY’s.

Etherische olie kan over het algemeen aardig wat hebben omdat ze van zichzelf al een sterk antiseptische werking hebben. Dat wil zeggen dat bacteriën en schimmels niet zo snel de kans krijgen om de olie aan te tasten. Dat wil niet zeggen dat een etherische olie voor altijd stabiel is, met name zuurstof tast de kwaliteit van de olie aan.

De olie kan gaan oxideren, wat dit precies is en waarom je dit niet wilt lees je in mijn blog over oxideren. Niet alleen zuurstof maar ook licht en temperatuur heeft invloed op de kwaliteit van een olie.

Hoe lang zijn ze dan houdbaar?

Citrus oliën en tea tree
Een vrij algemene regel is dat je citrus oliën en tea tree die je op de huid wilt gebruiken binnen 12 maanden na opening gebruikt. Dat wil niet zeggen dat je ze na 12 maanden niet meer kunt gebruiken, maar zeker niet op de huid. Dit geeft kans op irritatie. Ruikt de olie niet muf en is de kleur en substantie nog oké, dan kun je hem nog best in de diffuser gebruiken. Deze oliën bewaar je het beste in de koelkast om oxidatie uit te stellen. Wil je wat tea tree mee voor onderweg? Handig bij schaafwondjes, insectenbeten of om te desinfecteren. Vul dan een pipet flesje met een kleine hoeveelheid voor in je tas en laat de rest thuis, evt in de koelkast.

Overige oliën
De meeste andere oliën zijn na opening zo’n 2 jaar te gebruiken op de huid, uiteraard wel altijd verdund in een vette plantolie of een andere basis. (Dit geldt overigens ook voor de citrus oliën.) Na die 2 jaar is het beter om de olie niet meer op de huid te gebruiken, maar dit wil niet zeggen dat je olie weg moet gooien. Ruikt de olie nog zoals hij moet? Ziet de substantie er nog uit zoals hij hoort te zijn? Dan is de olie nog prima voor in de diffuser! Je neus bepaalt in dit geval wanneer de olie ook niet meer geschikt is om te verdampen.

Uitzonderingen
Er zijn een aantal uitzonderingen op de citrus oliën, tea tree en de meest gangbare overige oliën. Denk bijvoorbeeld aan roos, jasmijn, sandelhout, vetiver. De geuren van deze oliën worden naar mate dieper en beter. Wees wel altijd waakzaam met gebruik op de huid.

Mix oliën
Volg hiervoor dezelfde adviezen op zoals hierboven benoemd, kijk dus zeker naar de samenstelling van je mix olie. Bestaat hij overwegend uit citrus oliën? Dan volg je dit basisadvies op, bestaat hij uit wortel/hout oliën? Dan is de mix olie over het algemeen wat langer te gebruiken. Maar let op! Sommige merken voegen in hun synergieën als basis al een vette plantolie toe, zoals bijvoorbeeld de mix ‘White Angelica’ van Young Living. Als je goed naar de ingrediënten kijkt dan zie je als eerste ingrediënt staan Prunus amygdalus dulcis (zoete amandel)-olie. Dit betekent dus dat er aan deze mix olie een vette plantolie als hoofdingrediënt is toegevoegd. Het is mij niet helemaal duidelijk waarom, dit maakt de mix olie namelijk eigenlijk niet zo geschikt voor in de diffuser en daardoor is de synergie (mix olie) ook minder lang te bewaren. Ben je een Young Living gebruiker? Test het maar eens uit, als je een klein sample flesje vult met bijvoorbeeld deze mix olie ´White Angelica’ dan zul je zien dat de olie zeker na een maand of 6 zo geoxideerd is dat je hem misschien niet eens meer uit het flesje kunt druppelen.

Tip: Plak een stickertje op je geopende flesje zodat je na een tijdje nog steeds weet wanneer je het flesje etherische olie geopend hebt. Laat je niet te snel afschrikken door de wettelijk verplichte THT datum op met name de Nederlandse verpakkingen.
Tip 2: Etherische oliën blijven het best bewaard in een donkerbruine, blauwe of groene glazen verpakking.

Hoe lang zijn je DIY’s houdbaar?

Ook hiervoor geldt, ga je aan de slag met een zelfgemaakt product met etherische olie? Dan blijft deze het best houdbaar in een donkerbruin, donkerblauw of donkergroen glazen flesje of potje.

Ga je zelf aan de slag met het maken van een synergie van enkel etherische oliën, ook wel mix olie genoemd. Dan blijft deze over het algemeen een jaar bruikbaar voor op de huid. Ook hiervoor geldt weer, ruikt en oogt hij nog goed? Dan kun je hem prima verdampen.

Heb je een DIY gemaakt met daarbij een vette plantolie zoals amandelolie, cocos olie, shea butter of iets dergelijks, dan daalt de houdbaarheidsduur direct naar maximaal 6 maanden. Maak je zelfgemaakte product daarom het liefst binnen 3 tot 6 maanden op. Plantaardige oliën zijn gevoeliger voor oxidatie, wat betekent dat ze ook goed moeten worden beschermd tegen lucht, licht en hitte.

Je lege flesjes hergebruiken?

Soms kan dat! Soms kun je ze echt beter weggooien. Wil je ze een kans geven? Pas dan de volgende tips toe!

Het schoonmaken van lege flesjes etherische- en plantaardige oliën niet eenvoudig is, integendeel! Ze zijn om verschillende redenen moeilijk schoon te maken : sterke geuren, “olieachtig” uiterlijk, soms zijn ze zelfs gekleurd.

Hier zijn een paar tips:

-Vul een bak met zeer heet water (boven 70°C);
-Doe afwasmiddel in dit water;
-Laat de flessen 2 uur of langer weken;
-Spoel vervolgens elke fles af met schoon water;
-Als het in dit stadium nog steeds niet genoeg is:

-Gebruik een flessenborstel, boen en voeg een paar druppels afwasmiddel toe;
-Spoel opnieuw met schoon water;
-Laat omgekeerd aan de lucht drogen.

Heb jij vragen aan mij n.a.v. deze blog? Neem dan gerust contact met me op!

Liefs,
Sharon

Bronnen: Sango stichting Aromatherapie – DIY met etherische olie van Pranarôm

Lees ook eens onderstaande blogs

Aromatherapie en kinderen

Overprikkeling en etherische olie

Over prikkels en aromatherapie Ik kreeg de afgelopen weken veel vragen binnen over ‘overprikkeling.’ En dit in relatie tot aromatherapie. Welke etherische olie zet je

Aromatherapie tijdens de zwangerschap
Etherische olie

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Aromatherapie tijdens de zwangerschap Is het gebruik van etherische olie veilig tijdens de zwangerschap? Deze vraag krijg ik met regelmaat. Ik weet dat ik mezelf

Scroll naar boven