Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

Bevat etherische olie vitamine C?

Bevat citroen olie Vitamine C?

 

Die vraag stelde ik in een story op Instagram, feit of fabel? 22% stemde voor feit, 78% voor fabel. Bevat etherische olie vitaminen?

Mijn antwoord: fabel. Citroen etherische olie bevat in tegenstelling tot het sap van een citroen géén vitamine C. Citroenvruchten worden al eeuwen als geneesmiddel gezien, vooral als bloed reinigende stof en als maagmiddel. In de 18e eeuw werden citroenen meer en meer populair nadat de arts James Lind een verband had gelegd tussen het eten van citroenen en het voorkomen en genezen van scheurbuik onder scheepslieden.
Citroensap wordt nog steeds gezien als een soort wondermiddel tegen alle zure klachten zoals reuma en artritis, bij leverklachten en andere chronische aandoeningen. Citroensap, wel rijk aan vitamine C, en de werking daarvan is goed onderzocht bij o.a. griep- en verkoudheidssymptomen. Hierdoor worden de eigenschappen van citroensap vaak gelinkt aan citroen etherische olie, dit is echter onjuist.

 

Voorkomt vitamine C dat je verkouden wordt?

 

Betekent dit dan dat vitamine C uit het sap kan voorkomen dat je verkouden wordt? Nee, Vitamine C versterkt wel je weerstand, maar helaas is het nooit bewezen dat het een verkoudheid helpt voorkomen. Wel blijkt uit sommige onderzoeken dat mensen die langere tijd voldoende vitamine C hebben binnengekregen, of die bij het opkomen van de verkoudheid extra vitamine C slikken, de verkoudheid korter kan aanhouden.

Wat is dan het verschil tussen het sap en de etherische olie? Citroensap bestaat uit wateroplosbare verbindingen, terwijl citroen e.o. geen wateroplosbare maar olie oplosbare verbindingen bevat. De etherische olie bevat daarom dan ook geen vitamine C. Ook qua smaak komen het sap en de olie niet overeen, citroensap smaakt zuur en citroen etherische olie eerder zoet. Daarbij is het ook nog zo dat citroen e.o. bijna altijd wordt gemaakt via koude persing van de schil van de citroen, en niet van de vrucht zelf!
Ons lichaam kan vitamine C niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel, via aardappelen, groente en fruit, binnenkrijgen. Nederlanders krijgen al bijna twee keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen, blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM (2012-2016).

Vitamine C verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine omdat ze dus wateroplosbaar is. Om gezond te blijven zijn daarom dus wel telkens nieuwe vitamines nodig. Wanneer je voldoende en goed gevarieerd eet zou je in principe voldoende vitamine C binnen moeten krijgen.

Is het voor jou om bepaalde redenen toch nodig om extra vitamine C tot je te nemen, dan is het mogelijk om dit via je huisarts te verkrijgen, supplementen aan te schaffen of extra voeding tot je te nemen met een hoog gehalte aan vitamine C. Maar citroen etherische olie gaat je hierbij dus echt niet helpen.

Let op! Dit is geen medisch advies. Als je ziek bent of aanhoudende klachten hebt en/of medicijnen gebruikt neem dan altijd contact op met de (huis)arts!

Lees ook eens onderstaande blogs

Aromatherapie tijdens de zwangerschap
Etherische olie

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Aromatherapie tijdens de zwangerschap Is het gebruik van etherische olie veilig tijdens de zwangerschap? Deze vraag krijg ik met regelmaat. Ik weet dat ik mezelf

aromatherapie en allegieën
Gezondheid

Aromatherapie en allergieën

Aromatherapie en allergieën Aromatherapie en allergieën. Voordat je deze blog gaat lezen wil ik je verwijzen naar een blog dat ik vorig jaar heb geschreven

Scroll naar boven