Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Is het gebruik van etherische olie veilig tijdens de zwangerschap?

Deze vraag krijg ik met regelmaat. Ik weet dat ik mezelf op glad ijs begeef wanneer ik hierover schrijf. De meningen binnen de wereld van aromatherapie lopen hier namelijk best wel over uiteen.

Daarom houd ik het in deze blog bij wat ik geleerd heb tijdens mijn opleiding. Aromatherapie en dus etherische oliën kunnen ingezet worden tijdens de zwangerschap maar alleen bij verantwoord gebruik.

Dit betekent dus dat het erg belangrijk is dat je goed weet welke oliën je kunt gebruiken en vooral hoe.

Uit voorzorg om onverantwoord gebruik te voorkomen wordt er daarom dan ook soms heel stellig afgeraden helemaal geen etherische olie te gebruiken of i.i.g. niet tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap.

Ik heb geleerd dat het gebruik van etherische oliën tijdens de zwangerschap vele voordelen voor moeder en kind kent maar dat, zoals ik hierboven ook schrijf, de nadruk ligt op goede voorlichting en veilig gebruik. De meeste angsten rondom het gebruik van etherische olie tijdens de zwangerschap zijn ontstaan door vage meningen en het ondoordacht kopiëren van elkaars teksten.

Guba (2002) deed onderzoek naar de veiligheid van etherische olie tijdens de zwangerschap en kwam tot de conclusie dat angsten rondom het gebruik vaak ongegrond waren. Sommige etherische oliën zijn emmenagoog, dat betekent dat ze kleine samentrekkingen in de baarmoederspier kúnnen stimuleren, die bijvoorbeeld bij een uitblijvende menstruatie toegepast kunnen worden. Sommige aromatherapeuten maken zich bezorgd dat deze werking een zwangerschap zou kunnen beëindigen. Dat is te respecteren en om deze reden ook begrijpelijk dat het gebruik van etherische olie afgeraden wordt wanneer de gebruiker niet goed geïnformeerd is over het hoe en wat tijdens de zwangerschap. Echter, een zwangerschap is een heel ander proces dan een uitblijvende menstruatie. Guba zegt daarover dat het normaal gebruik van niet-toxische (let hierop!) etherische oliën geen negatief effect zal hebben op een stabiele zwangerschap.

Volgens Buckle zijn er geen wetenschappelijke gegevens bekend over miskramen of abnormale ontwikkeling van een foetus door normaal gebruik van aromatische stoffen. In enkele case reports wordt er wel melding gemaakt van het optreden van een miskraam die verband zou hebben met de inname van extreem hoge doses. Iets wat je overigens sowieso nooit moet doen.

Gebruik van salie-, oregano-, kruidnagel en kaneelolie.
Een in 2007 gepubliceerde studie uitgevoerd op muizen geeft aan dat het gebruik van de bovenstaande oliën (in dit geval werd het via de voeding van de muizen toegediend) een negatief effect had op de celdeling en ontwikkeling van het embryo.

Hoewel deze studie op muizen niet zomaar mag worden vertaald naar mensen, is het niet onverstandig om voorzichtig om te gaan met deze oliën, en dan hebben we het met name over de inname van deze oliën.

Schrik er echt niet van als je één van deze oliën hebt verdampt in je diffuser. De stress die dit oplevert is schadelijker dan het verdampen van deze etherische oliën. Meer over dit onderzoek kun je lezen in het boek ‘Klinische aromazorg.’

Onvoldoende bekend
Waarom dan toch zo voorzichtig? Van sommige oliën is simpelweg niet voldoende bekend om de veiligheid te kunnen beoordelen. Daarom ben ik zelf ook voorzichtig met het gebruik van etherische oliën tijdens de zwangerschap. Je kennis over zwangerschap, etherische oliën, dosering en toepassing is belangrijk.

Weet je niet goed met welke oliën je te maken hebt, en hoe je deze kunt inzetten? Vraag dan altijd advies aan een gediplomeerd aromatherapeut of gebruik dan in dit geval inderdaad liever geen etherische oliën als je zwanger bent.

Richtlijn
De allerveiligste vorm van het gebruiken van etherische oliën tijdens de zwangerschap is het verdampen hiervan. Heel veel etherische oliën kunnen veilig verdampt worden tijdens de zwangerschap. Voor sommige oliën geldt dat het gebruik op de huid afgeraden wordt, maar dat ze veilig verdampt kunnen worden. Ik heb geleerd dat je de inname van etherische olie tijdens de gehele zwangerschap moet vermijden.

Ik weet dat jullie graag concrete antwoorden hebben dus ik heb hieronder ‘mijn’ lijstje met gangbare oliën die je, in welke toepassing dan ook, (verdampen, cutaan, oraal) beter helemaal kunt vermijden tijdens de zwangerschap.

Thuya
Wintergreen
Berk
Kuiflavendel
Salie
Scharlei
Kamfer
Anijs
Venkel
Oregano
Kruidnagel
Kaneel
Bijvoet
Buks
Hysop

Houd daarbij in je achterhoofd dat er nog een hele lijst aan etherische oliën zijn die beter enkel verdampt kunnen worden en liever niet cutaan ingezet kunnen worden. Dan wordt er ook nog onderscheid gemaakt in oliën die zowel verdampt als cutaan gebruikt kunnen worden maar dan laag gedoseerd.

Welke voordelen?
Nu ik jullie, met op dit moment een baby in mijn buik, ietwat belerend en bezorgd gewezen heb op de risico’s, wil ik ook vooral heel graag de voordelen van het gebruik van etherische olie met jullie delen!

Ik moet jullie eerlijk bekennen, de afgelopen 9 maanden heeft de diffuser hier zelden aangestaan. Heb ik 1x geprobeerd het geursteentje op mijn nachtkastje te bedruppelen met lavendel en moest ik overgeven toen ik het kastje in onze wachtruimte met testers opnieuw indeelde. Masseren doe ik vanaf week 6 al niet meer. Ik trek het niet, de geuren van etherische olie. Ze maken me misselijk. Maar dat hoeft in jouw geval zeker niet zo te zijn!

Bovenstaand is meteen een praktisch voorbeeld waarbij je etherische oliën in kunt zetten. Wist jij dat een inhaler gevuld met Gember co2 extract en pepermunt etherische olie jou kan helpen wanneer je misselijk bent?

Maar er zijn nog veel meer praktische zaken waarbij etherische oliën heel waardevol kunnen zijn tijdens de zwangerschap. Denk hierbij aan;

-misselijkheid
-ontspanning/stress
-striae
-slaapproblemen
-rusteloze benen
-oedeem
-zwangerschapsjeuk
-zuurbranden
-stemmingswisselingen
-spataders
-zwangerschapsmasker
-aambeien
-vaginale schimmel
-bevalling

Maar ook ná de bevalling kan aromatherapie voor jou waardevol zijn. Denk hierbij aan de verzorging van eventuele aambeien, hechtingen of pijnlijke tepels in de kraamtijd en erna.

Benieuwd naar praktische recepten? Houd dan de komende tijd mijn socialmedia in de gaten! Via deze kanalen ga ik veel praktische tips voor je delen. Tips tijdens de zwangerschap maar ook tips voor een natuurlijke aanvulling van je kraampakket!

Ik sluit af met een korte samenvatting van de algemene richtlijnen.

Algemene richtlijnen

-Vermijd inname! Focus op aromatherapie via verdamping. Dit is het meest veilig tijdens de zwangerschap.

-Toe te passen op de huid is de dosering maxiaal 1%. Verdun etherische oliën altijd in bijvoorbeeld jojoba-, kokoks-, zoete amandel- of abrikozenpit-olie. Ook voor massage geldt de 1% regel.

-Wil je in bad? Gebruik dan maximaal 4-6 druppels etherische olie in een emulgator. Ga je voor een voetenbad? Kies dan voor maximaal 2-3 druppels in een emulgator.

-Kwaliteit, versheid en zuiverheid van de oliën zijn belangrijk. Biologische oliën zijn aan te bevelen. Koop daarom altijd bij een betrouwbare leverancier.

In onze webshop heb ik een kleine selectie gemaakt van producten die jij veilig mag en kan gebruiken tijdens de zwangerschap en volgens de richtlijnen die ik geleerd heb.

Twijfel je? Neem dan contact met mij op. Ik help je heel graag verder!

Liefs,
Sharon

Het is niet toegestaan deze tekst of foto zonder toestemming van de auteur te gebruiken of over te nemen.
Bron: Klinische aromazorg

Lees ook eens onderstaande blogs

Aromatherapie tijdens de zwangerschap
Etherische olie

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Aromatherapie tijdens de zwangerschap Is het gebruik van etherische olie veilig tijdens de zwangerschap? Deze vraag krijg ik met regelmaat. Ik weet dat ik mezelf

aromatherapie en allegieën
Gezondheid

Aromatherapie en allergieën

Aromatherapie en allergieën Aromatherapie en allergieën. Voordat je deze blog gaat lezen wil ik je verwijzen naar een blog dat ik vorig jaar heb geschreven

Scroll naar boven