Verzendkosten binnen NL €5,95

Bezorgen binnen Etten-Leur €2,50

Kosteloos ophalen in Etten-Leur

Verzenddagen woe t/m zat.

Inloggen

Aromatherapie en allergieën

aromatherapie en allegieën

Aromatherapie en allergieën

Aromatherapie en allergieën. Voordat je deze blog gaat lezen wil ik je verwijzen naar een blog dat ik vorig jaar heb geschreven over hooikoorts en aromatherapie. Ongetwijfeld gaat er in deze blog overlap zitten, maar ik wil met deze nieuwe blog ook weer nieuwe kennis overbrengen. Wil je een totaaloverzicht van wat er binnen onze webshop allemaal mogelijk is om jouw klachten te verzachten, dan wil ik je aanraden beide blogs te lezen. Dus zowel deze als die van vorig jaar.

Ik volgde deze week een super waardevolle webinar vanuit Pranarôm waarin heel veel verteld werd over allergieën en dan met name de seizoensgebonden allergieën.. Opleiden is één van hun pijlers. Zoals zij zelf zeggen: ‘Er is onwetendheid en gebrek aan kennis binnen de aromatherapie.’

Pranarôm neemt de rol van trainer zeer serieus. De trainingsprogramma’s wisselen af tussen het theoretische en wetenschappelijke begrip van aromatherapie en de praktische toepassing ervan in het dagelijks leven. Pranarôm wil gedetailleerde kennis over het onderwerp overbrengen, zodat elke zorgverlener deze in zijn eigen praktijk kan toepassen. “Het is absoluut noodzakelijk om te begrijpen dat etherische oliën allemaal specifieke eigenschappen hebben, en dat je er op dezelfde manier mee om moet gaan als bij elk medicijn”.

Er werd tijdens het webinar ingezoomd op het natuurlijk aanpakken van het immuunsysteem om zo de klachten te verminderen. Denk hierbij aan het inzetten van etherische olie, hydrolaten, bloesemknoppen etc.

Verwacht wordt dat de piek vanaf nu zal komen. Opvallend is dat allergie klachten steeds eerder ontstaan als je kijkt naar de ontwikkelingen de afgelopen jaren. Dit is te wijten aan de klimaatverandering. De temperatuurstijging oefent druk uit op de voortplantingscyclus van bomen, wat als gevolg heeft dat de stuifmeelproductie ook eerder begint maar ook in een hogere productie.

Laatst vroeg een leerling bij mij in de klas: ‘Juf, hoe weet ik nou of ik verkouden ben of dat ik last heb van hooikoorts?’ Mogelijk vraag jij jezelf dit ook af en daarom beschrijf ik hieronder het verschil tussen een verkoudheid en allergieklachten.

De klinische symptomen van een allergie lijken veel op die van een verkoudheid, namelijk: prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen. Niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, lopende neus, ademhalingsproblemen, verlies van smaak en reukzin, jeuk achterin de mond of keel.

Waar zit het verschil in?

-Er is geen incubatietijd voor allergieën, de klachten verschijnen direct wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan het allergeen.
-Een allergie veroorzaakt geen koorts of spierpijn, je kunt echter wel last hebben van vermoeidheidsproblemen.
-Het hooikoortsseizoen duurt gemiddeld zo’n 3-4 maanden, de klachten kunnen deze gehele periode aanhouden. In het geval van een griep of verkoudheid zijn de symptomen van kortere duur.

Hoe uit een allergische reactie over het algemeen?

-Allergische rhinitis: loopneus, verstopte neus en niezen.
-Allergische conjunctivitis: jeukende ogen, rode en gezwollen ogen, tranende ogen of droge ogen.
-Angio oedeem: ontsteking, ontsteking en zwelling van de huid en het gezicht.
-Allergische astma: ademhalingssymptomen met astma-aanvallen.
-Allergische dermatitis of allergisch eczeem: huiduitslag zoals atopisch eczeem, urticaria (galbulten).
-Spijsverteringssymptomen: diarree, braken, constipatie.
-Anafylactische shock: daling van de bloeddruk.
-Sommige allergieën kunnen ook orale symptomen veroorzaken: zwelling van de lippen of keel en/of moeite met slikken.

Tijdens het webinar werd vooral ook benadrukt dat we de symptomen van een allergie gaan aanpakken, we vooral bezig zijn met symptoombestrijding. Daar is op zichzelf natuurlijk niets mis mee. Wanneer je klachten ervaart is het heel fijn als je deze kunt verzachten en/of verminderen want ze kunnen je behoorlijk in de weg zitten.

Toch is er op voorhand ook het e.e.a. wat je zelf kunt doen om je lichaam te helpen om de allergie beter aan te kunnen. Simpele voorbeelden hiervan zijn:

-Een gevarieerde voeding met veel antioxidanten, vitaminen en mineralen. Let op, in voeding kan ook histamine aanwezig zijn. Bijvoorbeeld in kazen en bepaalde vissoorten kan een hoog gehalte histamine aanwezig zijn, als je lichaam hiervoor gevoelig is, is het verstandig om deze te beperken.
-Een kwalitatief goede slaap omdat je lichaam tijdens de slaap de balans weer opnieuw op gaat maken.
-Voldoende bewegen.

Welke natuurlijke oplossingen zijn er?

Welke natuurlijke oplossingen zijn er om jouw lichaam het allergieseizoen beter door te kunnen komen. Zoals je de lente vaak start met een grote schoonmaak van je huis, is het ook van belang om in de lente te starten met een grote schoonmaak van je lichaam. Een lichaam dat al vol zit met toxines heeft het moeilijker om nieuwe prikkels en allergenen de baas te worden. Dit kan in de vorm van een detoxkuur. Pranarôm heeft hiervoor speciaal producten ontwikkeld, één van de producten die in mijn webshop verkrijgbaar is, is de natural detox sap. Speciaal samengesteld en veilig om in te nemen.

Let op! Het kan zo zijn dat als je gaat detoxen je dat gaat merken aan bijvoorbeeld je huid in de vorm van puistjes, je kunt ook hoofdpijn krijgen. Dit omdat je lichaam afvalstoffen uit gaat scheiden. Begin daarom altijd met een lage dosering en drink veel gedurende de dag wanneer je een detox kuur volgt.

Het gebruik van een zwarte bes concentraat kan ook preventief ingezet worden voorafgaand aan het allergieseizoen, maar ook om acute allergieklachten te verzachten. Geschikt vanaf de geboorte en ook voor zwangeren. Start hiermee wanneer de eerste symptomen zich aandienen. Zou je dit product graag willen gebruiken, laat het mij dan weten. Dan help ik je op weg met de dosering. Geschikt voor zwangeren en kleine kinderen.

Er is ook het e.e.a. mogelijk op het gebied van inname van etherische oliën. Echter, moet dit onder goede begeleiding en volgens juiste dosering, gebruik en gedegen advies verlopen. Om deze reden schrijf ik het gebruik van etherische olie ter inname dan ook niet uit in deze blog. Dit zul je overigens nooit teruglezen in welke van mijn blogs of posts dan ook.

Hiermee wil ik voorkomen dat er lukraak gestart gaat worden met het innemen van etherische olie zonder voldoende kennis. Ook is het inwendig gebruik hiervan zeker niet voor iedereen geschikt en al helemaal niet voor kinderen onder de 12 jaar. Door het niet uitschrijven van welke producten en doseringen dan ook in mijn blogs voorkom ik dat mijn advies wordt gekopieerd en geplakt en belandt in blogs of posts van andere olie gebruikers zonder enige voorkennis wat vervelende situaties als gevolg zou kunnen hebben voor de gebruiker.

Deze week nog hoorde ik een verhaal van een jongetje dat zelfgeknutselde capsules gevuld met etherische olie dagelijks toegediend kreeg door zijn moeder. Een hype die in het pollenseizoen rondgaat. Over de inname van deze capsules gevuld met een bekend trio valt veel te schrijven. Inname wordt afgeraden voor kinderen, niet dagelijks voor een langere periode, de inhoud van de capsule is niet de meest effectieve en logische keuze bij dit soort klachten en de manier van inname ook niet (direct in de maag). Pas hier echt mee op! Evenals met het puur aanbrengen van pepermunt etherische olie in de nek, dit kan leiden tot flinke huidirritatie. Maar helaas ook een tip die rondgaat tijdens dit seizoen. Neem niet alle adviezen aan voor ‘waar’ omdat je tribe, sisterhood, community, whatsappgroep of buurvrouw dat zegt. Blijf kritisch en win advies in bij een gediplomeerd aromatherapeut.

Aromatherapie is echt maatwerk en vraagt om voldoende kennis. Wil jij hier meer over weten? Boek dan een aromatisch consult.

Bij een lokale allergische reactie van de huid, denk hierbij aan zwelling, jeuk of ontsteking, bijvoorbeeld kunnen de etherische oliën van boerenwormkruid, blauwe kamille of katafray opgelost in een vette olie heel erg effectief werken. Dit mag 2 tot 3x per dag worden aangebracht en in een oplossing van 20 tot 30% mag dit ook bij zwangere vrouwen en kleine kinderen.

Bij allergische rhinitis (loopneus, verstopte neus, niezen) is de allergoforce neusspray van Pranarôm aan te raden. Deze mag gebruikt worden bij kinderen vanaf 3 jaar en ook gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Deze neusspray is op basis van een hypertone oplossing en etherische oliën die bekend staan om hun ontstekingsremmende, ontzwellende, anti jeuk, slijmoplossende en anti histaminicum eigenschappen. Naast deze neusspray heb ik in de webshop ook een allergy control inhaler, deze is handig voor onderweg en kan naast de neusspray gebruikt worden. Ook deze geeft verlichting bij bovenstaande klachten en geeft over het algemeen direct meer lucht.

Bij allergische conjunctivitis (jeukende ogen, rode en gezwollen ogen, tranende ogen of droge ogen) is een roomse kamille hydrolaat, een korenbloem hydrolaat (beide geschikt voor zwangeren en of kleine kinderen) of de optigem oogledenspray (vanaf 7 jaar) heel erg verzachtend. Spray het direct op de oogleden of maak hier verkoelende kompressen van welke je op de oogleden plaatst.

Bij allergisch astma dus astma veroorzaakt door een allergie heb ik in de webshop de respigem spray toegevoegd. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en zwangere vrouwen. Deze spray bevat hazelaar wat ervoor zorgt dat de longen beter van zuurstof kunnen worden voorzien doordat het slijmvorming en een eventuele ontsteking vermindert. Ook dit is dit product fijn wanneer er na een COVID infectie of griepbesmetting de longfunctie nog niet is hersteld.

Bij allergische dermatitis of allergisch eczeem: huiduitslag zoals atopisch eczeem, urticaria (galbulten) is een roomse kamille hydrolaat heel verzachtend om op de huid te sprayen of hier eventueel natte wikkels van te maken. Nadat je dit hebt aangebracht is het fijn om de huid in te smeren met een calendula maceraat of calendula balsem. Calendula is verzachtend voor de huid en tevens ontstekingsremmend. Deze producten kunnen vanaf de geboorte gebruikt worden.

Natuurlijk is er nog véél meer mogelijk op het gebied van aromatherapie en gemmotherapie. Ik heb geprobeerd deze blog zo laagdrempelig mogelijk te houden waardoor het gebruik eenvoudig en geschikt is voor (bijna) iedereen. Heb je vragen over een bepaald product? Aarzel dan niet en neem zeker contact met me op! Ik help je, met de kennis die ik bezit, graag verder. Ligt je vraag buiten mijn kennis? Dan verwijs ik je altijd door.

Deze blog is niet bedoeld als vervangend medisch advies. Neem bij medische klachten altijd contact op met een (huis)arts!

Het is niet toegestaan deze blog of delen daarvan te gebruiken of kopiëren zonder toestemming van de schrijver.

Liefs,
Sharon

(bron: o.a. sciensano.be)

Lees ook eens onderstaande blogs

Aromatherapie tijdens de zwangerschap
Etherische olie

Aromatherapie tijdens de zwangerschap

Aromatherapie tijdens de zwangerschap Is het gebruik van etherische olie veilig tijdens de zwangerschap? Deze vraag krijg ik met regelmaat. Ik weet dat ik mezelf

aromatherapie en allegieën
Gezondheid

Aromatherapie en allergieën

Aromatherapie en allergieën Aromatherapie en allergieën. Voordat je deze blog gaat lezen wil ik je verwijzen naar een blog dat ik vorig jaar heb geschreven

Scroll naar boven